Vrouwen aan de top

Nieuwe 'directeur der directeuren' is klaar met het old boys network

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© NCDNieuwe 'directeur der directeuren' is klaar met het old boys network
RTL

Wie aan de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren denkt, denkt al gauw aan oude mannen in grijze pakken met grote sigaren. Des te opvallender dat de nieuwe directeur van die vereniging, de NCD, een jonge vrouw is. RTL Z sprak met Karlijn L'Ortye: "Over vijf jaar spreken we nooit meer van een old boys network."

L'Ortye (37) werd donderdagochtend overspoeld met telefonische felicitaties. Toevallig niet uit de top van Shell en Unilever, maar wel van bestuurders van tal van andere grote, beursgenoteerde bedrijven. "Nee, ik ga geen namen noemen. Iedereen is lid als persoon."

"Het was echt een old boys network. Maar de diversiteit neemt toe."

Diversiteit

De tendens van al die berichtjes was blijdschap dat NCD voor een jong iemand heeft gekozen. Iets dat past in de verandering die de vereniging afgelopen jaar volgens L'Ortye heeft gemaakt. "Het was echt een old boys network. Maar de diversiteit neemt toe."

Ze ziet diezelfde verandering ook binnen het bedrijfsleven, waar haar doelgroep zit. "Er zitten steeds meer vrouwen in de top. Het gaat over bewustwording voor inclusiviteit en diversiteit. De balans die we daarin moeten maken." Ze denkt dan ook dat de NCD een jonge vrouwelijke ondernemer als L'Ortye goed kunnen gebruiken.

Meer vrouwen

Afgelopen woensdag, een dag voor bekend werd dat ze de scepter gaat zwaaien bij de NCD, vierde ze met wat vrienden en familie haar vijftienjarig jubileum als ondernemer. "Ik ben een ondernemer die ergens kansen ziet en benut", vertelt ze. Maar zodra ze de juiste mensen om zich heen heeft gevonden en de basis van een bedrijf staat, dan zoekt ze weer een nieuwe uitdaging.

In al die jaren heeft ze onder meer een trainings- en opleidingscentrum opgericht. Ze heeft boeken uitgegeven. En ze kwam met een van de eerste bureaus voor het regelen van een personal assistent. Ze mikte daar vooral op vrouwen die jaren thuis hadden gezorgd voor hun kinderen, maar weer aan de slag wilden.

Inmiddels, vijftien jaar later, is diversiteit aan de orde van de dag. Binnen de NCD is het aandeel man-vrouw inmiddels 50-50. L'Ortye ziet de wereld veel sneller veranderen dan toen, er komen bijvoorbeeld meer en meer vrouwen in raden van commissarissen. 

"Ik denk dat als je in het bedrijfsleven goede beslissingen wil nemen aan de top, dat je moet kunnen luisteren naar iedereen."

Jong en oud

"Vorig jaar maakten we ons druk om het vrouwenquotum. Nu zien we dat bedrijven dat overnemen." Een goede ontwikkeling, vindt ze. Want hoe diverser de boardroom, hoe meer perspectieven, hoe beter de besluitvorming. En, zegt ze, dat geldt niet alleen voor geslacht of kleur. Maar ook voor de verdeling jong-oud.

"Ik denk dat als je in het bedrijfsleven goede beslissingen wil nemen aan de top, dat je moet kunnen luisteren naar iedereen." Het is misschien wel de belangrijkste boodschap die ze als kersverse leider, directeur vindt ze een ouderwets woord, wil overbrengen aan de leden.

Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
Lees ook

Historische stap: vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven

Veranderen, juist nu

En het kan, vindt ze. Juist nu, door corona. "We hebben laten zien dat we in korte tijd kunnen veranderen. Denk aan thuiswerken en online werken. Die veranderingen kunnen we prima doorvoeren op andere gebieden."

En de ambitie ligt hoog. "Over vijf jaar spreken we nooit meer van een old boys network. Afgesproken", besluit ze.

Wat is de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren?

De NCD is een vereniging waar bestuurders van middelgrote en grote bedrijven en maatschappelijk organisaties lid van kunnen worden. Denk aan directeuren, toezichthouders en commissarissen.

De vereniging organiseert onder meer netwerkborrels, cursussen en bedrijfsbezoeken. Dat gebeurt deels ook online. Leiderschap is een belangrijk onderwerp binnen de NCD. Doel is om elkaar te inspireren en te ondersteunen.

Lees meer over
Z link in bioEmancipatieVrouwenemancipatieCarrièreBedrijfsleven