32 jaar in dienst: ontslagen wegens privéritjes met dienstauto

Een officier van de Koninklijke Luchtmacht is ontslagen omdat hij zijn dienstauto af en toe gebruikte voor privédoeleinden. De man werkte al 32 jaar voor het Ministerie van Defensie.
De officier was sinds 1985 in dienst bij het Ministerie van Defensie, sinds 2014 als hoofdofficier bij de Koninklijke Luchtmacht.
Privégebruik dienstauto's
Begin 2017 woonde hij een bijeenkomst bij, waarin zijn werkgever benadrukte dat het privégebruik van dienstauto's verboden is. Ook kwam aan de orde dat het vervoeren van niet-defensiepersoneel en kinderen niet is toegestaan.
De aanleiding voor de bijeenkomst was dat medewerkers recent de dienstauto's voor privégebruik hadden meegenomen. Dat was slecht afgelopen: er was zelfs aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee.
Stress en gemak
Het voorval werd onderzocht en tijdens dat onderzoek rees het vermoeden dat ook de officier regelmatig zijn dienstauto gebruikte voor privédoelen. Tijdens een verhoor die zomer gaf hij toe dat hij tussen maart en november 2016 zestien privéritten had gemaakt.
Na de waarschuwingsbijeenkomst had hij nog vier privéritten gemaakt, waaronder een met zijn dochter. De redenen waren volgens hem 'een combinatie van stress, gemak en geen ander voertuig voor handen hebben'.
Na zijn bekentenis ontsloeg Defensie de man wegens 'wangedrag'.
Wangedrag
De officier nam hiermee geen genoegen en stapte naar de rechter. Volgens hem waren de regels niet duidelijk genoeg geweest. Ook zou de straf te zwaar zijn in vergelijking met andere gevallen.
Zo zouden drie collega's die ook privéritten hadden gemaakt slechts een waarschuwing hebben gekregen. Ten slotte wees hij op een verstoorde arbeidsrelatie met zijn leidinggevende.
Werkgever gelijk
Zowel de rechtbank als de Centrale Raad van Beroep (CRvB) waren niet gevoelig voor zijn argumenten. In mei vorig jaar gaf de rechtbank zijn werkgever gelijk. En uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de CRvB blijkt dat de man ook zijn hoger beroep heeft verloren.
Volgens de rechtbank en de CRvB is de maatregel 'niet onevenredig met de aard en de ernst van het wangedrag'. De militair was volgens de rechters gezien de bijeenkomst in januari 'een gewaarschuwd man'. De situatie met de drie collega's vonden zij onvergelijkbaar.
Het lange dienstverband werkte in dit geval in het nadeel van de man. "Van militairen wordt een hoge mate van professionaliteit verwacht en daarbij hoort het geven van het juiste voorbeeld", schrijft de CRvB. "Dit geldt in het bijzonder voor een officier met een staat van dienst van meer dan 32 jaar."