Zon, zee en vouchers: dit zijn je rechten als je nu een vakantie boekt
Zon, zee, strand, we kunnen weer boeken voor de zomer. Reisorganisaties zien komend seizoen zonnig in en stunten met 'We Willen Weer Weg Vroegboekweken' en 'Snelle boekers voordelen. Maar wat als het coronavirus weer roet in het eten gooit? "Ga niet zelf annuleren."
Tal van reisorganisaties bieden weer vakanties aan voor komende zomer. Hoewel reizen eind maart dringend wordt afgeraden, is er goede hoop binnen de reisbranche dat reizen daarna weer kan. Zeker nu deze week wordt gestart met vaccineren.
De reissector hoopt snel weer op te krabbelen na een dramatisch winterseizoen. Met kortingen en speciale coronavoorwaarden willen ze reizigers over de streep te trekken.
Vakantiezoekers nog geen boekers
TUI is optimistisch maar wacht nog wel even met de zomervakantiecampagne. "We zien een flink stijgende lijn op de site van bezoekers die zoeken naar vakanties, maar dat leidt nog niet tot veel boekingen", laat woordvoerder Petra Kok weten.
Voucher versus geld terug
Wie nu boekt, heeft eerste keuze en krijgt een vroegboekkorting. Maar zekerheid of je reis ook doorgaat, heeft niemand. En wat als een landencode wijzigt en je reis wordt geannuleerd, weer een voucher?
Veel reisorganisaties, zoals Corendon, Sunweb en D-reizen, geven klanten deze optie. Wie hier geen gebruik van wil maken, krijgt uiteindelijk zijn geld terug.
Geduld hebben
Maar, zo waarschuwt Corendon bijvoorbeeld in de voorwaarden: "Omdat het nog geruime tijd zal duren voordat we in staat zijn de terugbetaling daadwerkelijk te doen, adviseren wij u vooralsnog de reisvoucher wel te accepteren."
En geruime tijd, dat kan zomaar een jaar duren.
De SGR, Stichting Garantiefonds Reisgelden, laat weten dat de afspraak is dat uiterlijk één jaar na uitgifte van de voucher met SGR-garantie deze (of het restant ervan) wordt terugbetaald aan de consument.
Corendon voegt later toe dat als een klant voor de zomer boekt, met vertrekdatum vanaf 1 april 2021, en de reis toch geannuleerd wordt door de touroperator, de klant zijn geld binnen twee weken terug krijgt.
Voucherfonds
Bij TUI krijgen reizigers wel direct hun geld terug. De reisorganisatie bood eerst vouchers aan, maar zegt nu: "Dat geld moet een keer terug, mensen hebben er recht op."
Om reisorganisaties niet in financiële problemen te brengen, kan de overheid ze bijstaan met een speciale lening om de vouchers te dekken. De afspraken voor zo'n voucherfonds worden nog verder uitgewerkt.
Om rekening mee te houden:
Veel landen willen nu nog een negatieve coronatestverklaring (PCR-test) zien, anders kom je het land niet binnen.
De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas wil internationale reizigers straks zelfs alleen aan boord toelaten als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Laat je dus goed informeren voor je boekt én voor je vertrekt.
Zelf annuleren, niet doen
Maar wat als je geboekt hebt, en toch spijt krijgt of de situatie ergens onveilig vindt? Zelf een reis annuleren kan ook. Maar dat kost je wel geld.
Soms zelfs het hele aankoopbedrag. Dat verschilt een beetje per aanbieder. Is je reis nog ver weg dan ben je soms alleen de aanbetaling kwijt, in andere gevallen de volledige prijs voor bijvoorbeeld je vliegticket.
Failliet hotel, en dan?
Gaat een reisorganisatie failliet dan krijg je alleen geld terug als de organisatie een ANVR-reisbureau is of onder de SGR valt. Gaat het hotel waar je zou verblijven failliet, dan kan er volgens TUI snel een andere accommodatie geregeld worden.
"Ik zie dat niet snel gebeuren, iedereen wil zo snel mogelijk op vakantie. Niet alleen Nederlanders, maar alle Europeanen", aldus Kok van TUI.
Bij veel reisorganisaties zijn ze er in ieder geval klaar voor. "Hoezen van de stilstaande vliegtuigen af, en gaan", grapt de woordvoerder. "We zijn er klaar voor."