Nog steeds veel te weinig vrouwen in de top
Het aantal vrouwen in topfuncties stijgt wel, maar het gaat in een veel te laag tempo. Ook in de laag onder de top gaat de toename niet snel genoeg.
Er zijn in Nederland nog steeds grote bedrijven zonder vrouwen aan de top. Sterker nog, eind 2019 had van de grote bedrijven in ons land twee derde geen enkele vrouw in het bestuur, blijkt uit de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2020.
In de raad van commissarissen, die toezicht houdt op het bestuur, waren vrouwen minder slecht vertegenwoordigd, al zat er nog altijd in 43 procent van grote bedrijven geen enkele vrouw.
In Brussel ligt al jaren een Europees plan te verstoffen waarin staat dat er een vrouwenquotum in de bestuurskamer moet komen, dat maar niet goedgekeurd wordt door de lidstaten. Een mix tussen mannen en vrouwen is belangrijk omdat het vrouwenbrein anders werkt.
Geen verbetering bij 90 procent
Sommige bedrijven hadden meer dan één vrouw als bestuurder of commissaris. Daardoor was in 2019 van alle bestuurders van grote bedrijven 12,4 procent een vrouw. Dat is wel meer dan de magere 7,4 procent van 2013, maar het houdt nog niet over. Het aandeel van vrouwen in de raad van commissarissen steeg van 9,8 procent tot 20,4 procent.
Die groei van het aantal vrouwen in topfuncties komt voor rekening van minder dan 10 procent van de bedrijven.
Het streven was om besturen en de raden van commissarissen van grote vennootschappen voor minimaal 30 procent uit vrouwen te laten bestaan, maar dat is dus niet gehaald.
Wetsvoorstel
Inmiddels is de streefcijferregeling afgelopen. In de komende weken behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel dat daarvoor in de plaats moet komen. Volgens dat voorstel moet van de beursgenoteerde bedrijven minstens een derde van de commissarissen uit vrouwen en minstens een derde uit mannen bestaan.
Die beursgenoteerde bedrijven die de 33 procent nog niet hebben behaald, mogen bij een plek die vrijkomt alleen een vrouw benoemen. Voor een minimum percentage vrouwen in besturen is er nog geen wetsvoorstel.
Subtop
Voor de bredere groep van 5000 grootste bedrijven in ons land gelden andere regels. Zij moeten zelf streefcijfers formuleren, die 'passend en ambitieus' zijn. Dat geldt dan voor het percentage vrouwen in het bestuur, in de raad van commissarissen én in de subtop.
Dat laatste is belangrijk, omdat als je meer vrouwen wilt benoemen, je wel een kweekvijver moet hebben waaruit je geschikte vrouwen kunt selecteren. Het aandeel vrouwen in die subtop stagneert echter.