Aanvallen op Saoedische installaties

Olieprijs stijgt tot boven de 70 dollar: 'Benzine wordt duurder'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Patricia Rehe/ANPOlieprijs stijgt tot boven de 70 dollar: 'Benzine wordt duurder'
RTL

De olieprijs is voor het eerst in een jaar tijd gestegen tot boven de 70 dollar per vat. Dat is slecht nieuws voor automobilisten: de prijs van benzine en diesel zal hierdoor zeker stijgen, denkt Paul van Selms, directeur van consumentencollectief United Consumers.

De prijs van benzine en diesel volgt namelijk de olieprijs, geeft Van Selms aan.

0,5 tot 1 eurocent

Oliemaatschappijen bepalen hun adviesprijzen voor benzine en diesel op dagbasis. Dat wil zeggen dat als vandaag de olieprijs stijgt, ze aan het eind van de middag de adviesprijs voor de volgende dag ook verhogen, legt hij uit.

De prijs van een vat Brentolie (voor Europa de belangrijkste olieprijs) is vandaag ruim 1 dollar hoger dan vrijdag. Dat betekent dat de adviesprijs met 0,5 tot 1 eurocent zal worden opgetrokken, denkt Van Selms.

'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'
Lees ook

'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'

De prijs aan de pomp is de laatste maanden al flink gestegen. Vorig jaar daalde de olieprijs juist. Door de coronacrisis daalde immers de vraag naar olie. Tegelijkertijd verhoogden Saoedi-Arabië en Rusland, twee van de drie grootste olieproducerende landen ter wereld, juist hun productie.

Adviesprijs

Oliemaatschappijen bepalen overigens niet de prijs die consumenten aan de pomp moeten betalen. Zij geven slechts een adviesprijs af. Veel pomphouders geven een korting, zodat je daar wat minder kwijt bent. Op de snelweg betaal je vaak wel de adviesprijs, zegt Van Selms.

Toch is de adviesprijs ook belangrijk voor pompen die korting geven. Die korting is namelijk een paar cent ten opzichte van de adviesprijs. Als de adviesprijs omhoog gaat, dan ga je dus ook bij benzinestations waar je korting krijgt meer betalen.

Raketten en drones

De recente stijging van de olieprijs komt door aanvallen van Houhti-rebellen uit Jemen op olie-installaties in het belangrijke olieland Saoedi-Arabië. Er werd volgens de Saoedi's niets beschadigd, maar toch zit de schrik erin bij oliehandelaren.

Saoedi-Arabië is betrokken bij de oorlog in Jemen. Zij steunen namelijk de regering, terwijl de rebellen juist worden gesteund door Iran, de aartsvijand van Saoedi-Arabië.

Herinnering aan aanvallen 2019

De aanvallen roepen herinneringen op aan september 2019, toen olie-installaties van Saoedi-Arabië ook werden aangevallen. Toen was er, in tegenstelling tot nu, wel grote schade.

"Dat er nu weer aanvallen zijn toont de kwetsbaarheid van Saoedi-Arabië", zegt analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen. Hij merkt op dat de aanvallen werden uitgevoerd op de grootste olieterminal ter wereld.

Lees meer over
Jos VersteegOlieprijsOlieBenzineprijsDieselSaoedi-ArabiëJemenVerenigde Staten