Privéhandel, strippers en antisemitisme worden topman handelshuis fataal
Het Amsterdamse handelshuis VCKG van Quote-500-ondernemer Michiel Kuijlaars heeft zijn topman ontslagen wegens verboden privéhandeltjes. Ook beschuldigt het bedrijf hem van uitspattingen met prostituees en antisemitische en vrouwonvriendelijke uitlatingen.
Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z. Volgens de betreffende topman is hij het slachtoffer van een vooropgezet plan om goedkoop van hem af te komen. Maar van de Amsterdamse kantonrechter mag het bedrijf hem zonder vergoedingen ontslaan.
Parallelhandel
Handelshuis Van Caem Klerks Group (VCKG) is actief in de zogenoemde parallelhandel. Het bedrijf koopt drank, parfums, cosmetica en andere luxe merkproducten in landen waar ze relatief goedkoop zijn en verkoopt ze in landen waar ze duurder zijn.
Dat is lucratieve handel. In 2019 boekte VCKG Holding een nettowinst van 7,6 miljoen dollar (6,4 miljoen euro) op een omzet van 223 miljoen. Een jaar eerder bedroeg de winst ruim 20 miljoen dollar. Grootaandeelhouder Kuijlaars (53) staat prominent in de Quote-500, met een geschat vermogen van 150 miljoen euro.
Omhoog gewerkt
Van Caem Klerks werd tot voor kort geleid door een 38-jarige Libanees, die zich sinds 2009 bij het bedrijf omhoog had gewerkt van junior verkoopmedewerker tot chief executive officer.
Afgelopen herfst kwam er plotsklaps een einde aan het dienstverband, nadat het handelshuis naar eigen zeggen een verdachte factuur van een privébedrijfje van de man had ontvangen. Daarop startte een onderzoek waarbij ook de inhoud van een oude telefoon van de topman werd bekeken.
Prostituees en antisemitisme
Op basis van dat onderzoek ontsloeg het handelshuis de Libanees in september op staande voet. Zijn werkgever verweet hem in de eerste plaats dat hij concurrerende privéhandeltjes dreef, terwijl hem dat in zijn arbeidsovereenkomst verboden was.
Pikanter nog is de waslijst aan andere misdragingen, die hem in de ontslagbrief worden verweten. Zo zou uit de telefoongegevens zijn gebleken dat de topman zich schuldig maakte aan uitspattingen met prostituees ('an ongoing feast of prostitution') en vrouwonvriendelijke, racistische en 'giftige antisemitische' uitlatingen.
Ontslagvergoedingen
De topman legde zich neer bij zijn ontslag, maar wilde niet met lege handen vertrekken. Bij de Amsterdamse kantonrechter eiste hij achterstallige beloningen en ontslagvergoedingen van samen bijna 2 miljoen euro.
Voor de rechtbank betoogde hij dat zijn privéhandel had plaatsgevonden met medeweten - en vaak ook in het voordeel - van zijn werkgever.
Ook vond de man dat het handelshuis zijn telefoongegevens niet had mogen doorzoeken. Omdat het zou gaan om onrechtmatig verkregen bewijs, had de informatie daaruit niet gebruikt mogen worden in de ontslagprocedure.
Strippers
Volgens de Libanees is hij het slachtoffer geworden van 'een vooropgezet plan om zo goedkoop mogelijk van hem af te komen'. Dat zou momenteel mogelijk zijn omdat de waarde van zijn aandelen in het handelshuis, waarvoor hij naar eigen zeggen 10 miljoen euro betaalde, nu relatief laag is.
Tegen het verwijt van de uitspattingen met prostituees bracht de topman in dat er een 'zeer informele sfeer' bij het handelshuis heerst, waar geregeld wordt 'gefeest en geborreld'. Er zou sprake zijn van 'een cultuur van kantoorborrels waar strippers / schaars geklede vrouwen voor vermaak zorgen en het bezoek van stripclubs en bordelen tijdens zakenreizen.'
Grappen
De vrouwonvriendelijke, racistische en antisemitische uitlatingen die hem in de ontslagprocedure werden verweten, moeten volgens de topman worden beschouwd als 'grappen tussen vrienden' in privé-whatsappgroepen.
De Amsterdamse kantonrechter was niet van zijn verweer onder de indruk. Eerder deze maand oordeelde de rechter dat de topman alleen al met de concurrerende privéhandel de bepalingen uit zijn arbeidsovereenkomst heeft geschonden.
Ontslag goedgekeurd
"Het hoeft nauwelijks betoog dat een werkgever niet hoeft te accepteren dat een van haar directeuren/ aandeelhouders op aanzienlijke wijze een eigen handel opzet die direct met haar activiteiten concurreert, en daarnaast omzet pakt die de werkgever zelf had kunnen maken."
Alleen daarom al mag Van Caem Klerks de topman ontstaan zonder hem de geëiste ontslagvergoedingen te hoeven betalen. Over de andere verwijten, waaronder 'de verwerpelijke conversaties in de diverse whatsapp-groepen', zei de kantonrechter niet eens meer te hoeven oordelen.
Pijnlijk
Advocaat Julia van der Woude van VCKG wil niet verder ingaan op de zaak. "VCKG Holding heeft niets toe te voegen aan de inhoud van de beschikking. Voor het bedrijf is een en ander teleurstellend en pijnlijk."
Ook advocaten Simone van den Bergh en Peter de Boer van de ontslagen topman konden geen toelichting geven. Wel geeft De Boer aan dat de topman in hoger beroep gaat.