Kost werkgever 200.000 euro

Smetteloos dienstverband van 13 jaar, ontslagen na coronaconflict

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPSmetteloos dienstverband van 13 jaar, ontslagen na coronaconflict
RTL

Een bouwbedrijf moet een manager ruim 200.000 euro aan ontslagvergoedingen, salaris en achterstallige beloningen betalen, nadat de man in conflict kwam met de directeur die corona zag als slechts een griepje. "Als het je niet bevalt, kan je je spullen pakken."

De 64-jarige man werkte ruim 13 jaar voor het bouwbedrijf in Flevoland als kwaliteitsmanager en lid van het managementteam. De onderneming, waarvan de identiteit onbekend is, telt bijna 500 werknemers.

Vlekkeloos dienstverband

Na een vlekkeloos, langdurig dienstverband raakte de manager vorig jaar in aanvaring met zijn directeur over de naar zijn mening lakse wijze waarop het bedrijf omging met de coronarichtlijnen van het RIVM.

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020
Lees ook

Dit is de top-10 meest spraakmakende ontslagzaken in 2020

Zo ontstond er in maart een discussie over een collega met coronaverschijnselen, die volgens de kwaliteitsmanager in quarantaine moest gaan. De directeur dacht daar anders over. "Als het je niet bevalt, kan je je spullen pakken en lekker naar huis gaan", kreeg de manager te horen.

Biezen pakken

In april volgde een nieuwe discussie over de coronarichtlijnen, waarin de manager ook wees op zijn eigen medische situatie. Omdat hij moest worden geopereerd aan zijn luchtwegen behoorde hij tot een risicogroep.

Volgens een verklaring van een aanwezige ex-collega zei de directeur daarbij dat hij het bedrijf niet wilde laten regeren door de angst voor corona, dat hij slechts als griepje beschouwde. Opnieuw kreeg de manager te horen dat hij zijn biezen kon pakken als het hem niet zinde.

Coronabeleid

In juli verliet de kwaliteitsmanager een bedrijfsetentje omdat de coronarichtlijnen daar niet werden nageleefd. Later die maand hoorde hij dat hij een marginale bonus zou krijgen. Vervolgens meldde hij zichzelf ziek met burn-outklachten.

Direct daarna stuurde het bouwbedrijf aan op zijn vertrek. Toen de manager daarmee niet akkoord ging, voerde de werkgever de druk op door zijn salaris te bevriezen en te eisen dat de man op kantoor aan het werk ging.

In januari stapte het bouwbedrijf naar de rechter om de manager te kunnen ontslaan. Volgens de werkgever zou hij moedwillig op een conflict hebben aangestuurd, en schuldig zijn aan werkweigering.

Rechter maakt er gehakt van

In een vrijdag openbaar geworden uitspraak maakt de kantonrechter in Almere gehakt van het bouwbedrijf. Volgens de rechter is niet gebleken dat de manager zou hebben aangestuurd op een conflict of zich schuldig zou hebben gemaakt aan werkweigering.

De kantonrechter oordeelt daarentegen dat de werkgever zelf juist meermalen ernstig verwijtbaar handelde. Zo was het bedrijf 'onzorgvuldig en nalatig' door het aanvankelijk niet zo nauw te nemen met de coronarichtlijnen van het RIVM.

Ernstig verwijtbaar

Ook vindt de rechter dat de manier waarop de werkgever reageerde op de opmerkingen van de manager de hoofdoorzaak was voor zijn uitval. In de derde plaats handelde het bedrijf ernstig verwijtbaar door meteen aan te sturen op ontslag, te weinig te doen om de verhouding te herstellen en de druk op te voeren door de aanwezigheidseis en de loonstop.

Omdat de arbeidsverhoudingen inmiddels zo ernstig zijn verstoord, zegt de manager niet meer te kunnen terugkeren. Daarom gaat de kantonrechter akkoord met de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Daaraan hangt voor de werkgever wel een stevig prijskaartje.

Prijskaartje ontslag

Het bouwbedrijf moet een reguliere ontslagvergoeding van 38.000 euro betalen, een extra schadevergoeding voor inkomens- en pensioenschade van 57.000 euro, een achterstallige bonus van 18.000 euro en proceskosten van 1000 euro.

Maar de schade voor het bouwbedrijf is groter. De werkgever draait namelijk ook op voor bijna een jaar aan salarisdoorbetaling, vanaf het moment van ziekmelding tot komende juli. Inclusief vakantiegeld en een strafverhoging voor de maanden loonstop is dat goed voor 87.000 euro.

Daarmee komt het totale prijskaartje van het ontslag op ruim 200.000 euro. De advocaten van het bouwbedrijf en de kwaliteitsmanager waren vanochtend onbereikbaar voor een toelichting.

Lees meer over
BouwCoronamaatregelenOntslag