Expats blijven weg, huurprijzen Amsterdam op niveau 2015
Dankzij de coronacrisis betalen we minder huur voor onze huizen. Dat komt omdat de prijzen van gemeubileerde woningen kelderden. Expats blijven weg en dat drukt de prijzen. Per vierkante meter betaalden huurders in de vrije sector in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 2,4 procent minder dan een jaar eerder.
Nieuwe huurders betaalden in Nederland maandelijks gemiddeld 16,34 euro per vierkante meter, aldus cijfers van woningplatform Pararius.
Dat is een gemiddelde van de oplevervormen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Gemeubileerd is logischerwijs nog altijd het duurste. Daar betaalden nieuwe huurders gemiddeld 18,23 euro per maand per vierkante meter voor. Dat is 6,7 procent minder dan een jaar eerder.
Kale huur
Bij kale huurwoningen, zonder meubels of gordijnen en vloerbedekking stegen de prijzen wel. Nieuwe huurders betaalden 12,42 euro per vierkante meter per maand, 2 procent meer dan hetzelfde kwartaal van 2020. Het gaat om een gemiddelde stijging voor heel Nederland.
In de vijf grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) daalden de prijzen wel, aldus de onderzoekers. De cijfers in de huurmonitor zijn gebaseerd op 13.890 woningen die in het eerste kwartaal van 2021 werden afgemeld op Pararius.
Grootste daling in Amsterdam sinds 2011
In Amsterdam betaal je het meeste met 21,76 euro per maand, al betaalden nieuwe huurders er al 7,4 procent minder dan een jaar eerder.
Sinds de eerste metingen van Pararius in het eerste kwartaal van 2011 werd niet zo’n grote procentuele prijsdaling gemeten in de hoofdstad. Het is bijna zes jaar geleden (derde kwartaal van 2015) dat de vierkantemeterprijs in Amsterdam op dit niveau lag.
Expats
Tom Booij, eigenaar van Booij Makelaardij, geeft aan dat gemeubileerde appartementen, met name in de binnenstad en Amsterdam Zuid, niet meer zo snel verhuurd worden als een jaar geleden.
"Ons aanbod bestaat vaak uit centraal gelegen grote huurwoningen die in het duurdere segment vallen. Wij merken dat sinds de coronacrisis de vraag van internationale klanten zoals expats en bedrijven is afgenomen. Als huurwoningen langer leeg blijven omdat ze minder makkelijk verhuurd worden, worden de prijzen naar beneden bijgesteld door de verhuurder", zegt Booij.
Het centrum van Amsterdam blijft nog altijd het duurste stadsdeel van Nederland om een woning te huren. Je betaalt er 23,51 per vierkante meter per maand op de vrije markt.
Andere grote steden
In Utrecht gingen de huren in de vrije sector gemiddeld met 0,7 procent omlaag naar 17,78 per vierkante meter per maand.
Wonen in Eindhoven is goedkoper, daar betaalde je in hetzelfde segment 14,08 euro, in Rotterdam was het 15,20 euro en in Den Haag was dit 15,95 euro.
De ene wijk is de andere natuurlijk niet. Zo daalden in Rotterdam in Hilligersberg-Schiebroek (-12,8 procent) de prijzen flink maar in Kralingen-Crooswijk (3,8 procent) stegen ze.
Verkoop
De cijfers worden vertekend, omdat in bijvoorbeeld Hilligersberg-Schiebroek niet veel dure woningen meer verhuurd worden. Roderik Klarenbeek van makelaarskantoor G. Kok zegt dat veel dure woningen verkocht zijn.
"Het aanbod van eengezinswoningen was hier altijd al zeer beperkt.”, stelt Klarenbeek. “Diverse verhuurders die tientallen jaren hun woningen hebben verhuurd voor een goede huurprijs, besluiten om deze woningen nu te verkopen vanwege de huidige hoge koopsommen. Wat overblijft is een nog kleiner huuraanbod van eengezinswoningen.
Het onderzoek van Pararius sluit aan bij dat van de NVM en vastgoedorganisatie VGM NL, die deze maand ook al meldden dat de prijzen in de grote steden daalden. De gemiddelde verhuurprijs in de vrije sector lag op 1136 euro, bleek toen.