Platteland in trek

Huurwoning steeds duurder, ondanks prijsdaling in grote steden

Door RTL Z··Aangepast:
© iStockHuurwoning steeds duurder, ondanks prijsdaling in grote steden
RTL

Een huis kopen is voor veel mensen lastig, maar om te huren heb je ook een steeds dikkere portemonnee nodig. Hoewel de huurprijzen in de grote steden iets daalden, zijn in Nederland de gemiddelde prijzen weer gestegen, zo melden de NVM en vastgoedorganisatie VGM NL. De gemiddelde verhuurprijs in de vrije sector lag op 1136 euro.

Bovendien veranderen door het coronavirus onze wensen. Er is veel vraag naar woningen met een extra kamer in verband met het thuiswerken. Ook willen we vaker een tuin, balkon of dakterras nu we thuis moeten blijven van de overheid.

Door het coronavirus gingen veel expats naar huis. Dat zorgde ervoor dat de duurste huurwoningen in de grote steden leeg kwamen te staan en die huurprijs iets daalde. In de minder dure segmenten stegen de prijzen echter door.

Huren flink omhoog

Voor een woonhuis bepaalde je in het vierde kwartaal van 2020 ongeveer tien euro per vierkante meter. Bij een appartement was dat nog meer, ruim 14 euro.

Dat betekent een stijging van 4,1 procent voor woonhuizen en 7,1 procent voor appartementen vergeleken met het vierde kwartaal van 2019. Het gaat dan alleen om de huur, vaak komen er nog servicekosten bij.

GroenLinks wil maximumprijs van 1350 euro voor bijna alle huurwoningen
Lees ook

GroenLinks wil maximumprijs van 1350 euro voor bijna alle huurwoningen

In de Randstad is het lastig om huizen met een extra kamer en een tuin of balkon te vinden. Daarom wijken veel mensen uit naar het platteland, aldus de onderzoekers. Dat zag de NVM terug in de huurprijzen. In de steden bleven de prijzen gelijk of daalden ze zelfs, maar op het platteland liepen ze op.

Dat koopwoningen voor steeds meer mensen onbetaalbaar zijn, heeft ook effect op de huurwoningmarkt. De behoefte aan huurhuizen, met name in het middensegment, is groot. Er wordt bijgebouwd, maar dat gaat niet snel genoeg.

Bouwen

Eric Verwey, voorzitter van VGM NL zegt: "De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod. Uit de analyses over 2020 blijkt dat nieuwbouwhuurwoningen die worden opgeleverd het verschil onvoldoende maken. Door hoge grondprijzen en bouwprijzen is het lastig om in stedelijke gebieden huurwoningen te realiseren in het middensegment."

Beleggers

Meer organisaties houden cijfers bij over de huurmarkt. Woonplatform Pararius, dat vooral veel huurwoningen in steden aanbiedt, meldde eerder dit jaar dat de huurprijzen in de vrije sector al een tijdje een daling laten zien.

Een nieuwe huurder betaalde ongeveer 16,16 euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector. Dat is 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Een vergelijkbare prijsdaling werd voor het laatst gemeten in het vierde kwartaal van 2012.

Volgens Pararius was dit mede het gevolg van particuliere beleggers. Veel particuliere beleggers, die door te investeren het aanbod kunnen vergroten, sloegen eind vorig jaar toe op de woningmarkt omdat zij sinds dit jaar een hogere overdrachtsbelasting betalen. Als het aanbod toeneemt, kunnen de huurprijzen gaan dalen.

Lees meer over
NVMHuurwoningWoningcorporatiesWoningnoodWoningmarkt