800 reacties op deze huurwoning Duiven: 'Dit is niet normaal'
Het lijkt niet zo bijzonder: een huurhuis in Duiven, in de buurt van Arnhem, van 72 vierkante meter, met twee slaapkamers, tuin en zolder. Toch hebben 800 mensen gereageerd. Gekte op de woningmarkt, of is dit normaal tegenwoordig?
Binnen de randstad is het tekort aan sociale huurwoningen een bekend probleem. In de regio's Amsterdam en Utrecht kan de wachttijd oplopen tot 8,9 jaar. Maar ook buiten de randstad is er dus krapte.
Loting
"Achthonderd geïnteresseerden is wel veel, maar niet bijzonder", zegt Esther Heijmans van woningcorporatie Vivare. Ze wijt de vele reacties op deze woning aan het feit dat er een loting is. Normaal gesproken hangt of je in aanmerking komt af van je inschrijftijd. "Hier kan iedereen zich inschrijven en wordt er geloot."
Dat is ook bij de woningcorporatie een uitzondering, bij slechts 15 procent van de woningen wordt geloot. "Gemiddeld zijn er voor een eengezinswoning in een vergelijkbare wijk in Arnhem zo'n 200 tot 300 reacties. In Wijchen of Dieren is dat minder. Maar bij een loting is dit geen uitzonderlijke hoeveelheid reacties. "
'Niet normaal'
"Dit is niet normaal", vindt woningmarktdeskundige Frank Wassenberg van kennisorganisatie Platform31. "In een functionerende woningmarkt moet je niet 799 keer nee verkopen. De markt is krap, de vraag is veel groter dan het aanbod."
Dat speelt volgens hem niet alleen in grote steden. "Dit is in Duiven, het is in grote stukken van het land", vervolgt Wassenberg. "De tekorten zitten over de hele woningmarkt. Het zijn niet alleen starters. Ook de onderkant krijgt niets anders dan een tuinhuisje. Maar er zijn ook ouderen in een eengezinswoning die kleiner willen wonen, maar dat gaat niet. Niemand beweegt."