Grootste stijging huizenprijzen in 20 jaar tijd: +14,7 procent
Huizenkopers blijven bereid forse bedragen neer te tellen voor een koopwoning. De gemiddelde verkoopprijs van een koophuis ging in de eerste drie maanden van 2021 met 14,7 procent omhoog, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een dergelijke stijging is sinds 2001 niet meer voorgekomen.
Bij zeker zes van de tien verkochte woningen wordt meer betaald dan de vraagprijs. De gemiddelde verkoopprijs was in het eerste kwartaal 385.000 euro. Een nieuwbouwwoning kostte gemiddeld 433.000 euro.
"De prijs komt steeds verder af te staan van de waarde van de woning", zegt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars tegen RTL Z. "Het is steeds meer: wat kan ik betalen? En niet: wat is de woning waard?"
Daar moet je wel heel erg voor uitkijken, zegt hij. "Het zijn extremen, maar er zitten wel heel veel extreme gevallen bij."
'Ongekend'
Net als in het laatste kwartaal van 2020 is het 'ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt', zegt Hoes bij de presentatie van de jongste cijfers. Opnieuw drukt hij een volgend kabinet op het hart de woningnood aan te pakken. En wederom pleit hij voor een speciale minister van Volkshuisvesting.
Toch zijn deze cijfers net iets meer bijzonder dan vorige 'ongekende prijsstijgingen'. In 20 jaar tijd stegen de huizenprijzen niet zo hard als nu. Ook het aanbod breekt een laagterecord. Halverwege het eerste kwartaal stonden er 17.500 huizen te koop, het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995.
'Oververhitte markt'
Dat betekent dat huizenkopers nauwelijks tot niets te kiezen hadden. Het gebrek aan keuze wordt nog wat explicieter uitgedrukt in de zogeheten ‘krapte-indicator’, die op 1,7 uitkomt. Dat betekent dat huizenkopers gemiddeld de keuze hadden tussen minder dan 2 woningen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Makelaar Lana Gerssen leidt de vakgroep Wonen van de NVM. Zij spreekt van een 'oververhitte markt'. "We kunnen een woning maar één keer verkopen en naast één gelukkige koper blijven er veel teleurgestelde bieders achter. We zien dan ook dat kopers in deze markt meer risico’s nemen om een huis te kunnen kopen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling."
Amsterdam wijkt af
Over het algemeen dus forse prijsstijgingen en krimpend aanbod. Maar er is een stad die afwijkt van het patroon: Amsterdam. In tegenstelling tot de rest van het land steeg het aanbod aan koopwoningen in de hoofdstad, met zelfs 9 procent. Bovendien noteert Amsterdam een van de laagste prijsstijgingen van het land: +6,9 procent.
De makelaars zien duidelijk 'afkoeling' in Amsterdam. De contouren daarvan werden de afgelopen weken al zichtbaar. "Maar een prijsstijging van 6,9 procent is alsnog aanzienlijk, dat konden we tien jaar geleden alleen maar wensen", nuanceert Gerssen.
De huurprijzen in Amsterdam dalen verder, zag huurplatform Pararius afgelopen maandag. En economen van ING zien het rendement op een Amsterdamse woning afnemen. Beleggers en expats laten de hoofdstad vaker links liggen.