Wéér uitgeloot: belangstelling nieuwbouw veel groter dan aanbod
De kans dat je via een loting een nieuwbouwhuis weet te bemachtigen is een kwestie van klein, kleiner, kleinst. De belangstelling voor projecten die in de verkoop gaan is vaak vele malen groter dan het aantal beschikbare woningen in een nieuwe wijk. "Eigenlijk word je wel moedeloos van de huidige woningmarkt. Je krijgt het gevoel dat je gewoon geen eerlijke kans krijgt."
De huizenmarkt blijft oververhit: prijzen blijven stijgen en overbieden is de norm. Het aardige aan een nieuwbouwhuis is dat je in de meeste gevallen niet hoeft te overbieden, maar de 'gewoon' de vraagprijs kunt betalen. Zeker voor starters of mensen met weinig spaargeld is dat een aantrekkelijk idee.
"In mijn beleving is het nu zo dat als je voor een schappelijke prijs een huis wil kopen en niet belachelijk veel wil overbieden een nieuwbouwhuis echt de enige optie is", vertelt Mario Brisban, die op huizenjacht is in de omgeving van Noord-Holland.
Loting
Maar er is een belangrijke 'maar'. Je moet dan wel worden ingeloot. En die kans is niet groot, weet ook de onlangs uitgelote Brisban, die buiten de boot viel in Hoorn. Want de interesse is veel groter dan het aantal beschikbare woningen.
Neem bijvoorbeeld het nieuwbouwproject Lindehof, in het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Dat bestaat uit 40 woningen, waar maar liefst 2700 huishoudens zichzelf wel zagen zitten.
Of Corso21, een nieuwbouwproject bij een oude gasfabriek in Hillegom, tussen Haarlem en Leiden. Plek voor 17, maar meer dan 600 mensen toonden belangstelling.
Meer dan tien keer zoveel
Maar ook buiten de Randstad is de belangstelling voor nieuwbouw gigantisch. In het Brabantse plaatsje Boekel, tussen Helmond en Oss, verrezen 12 starterswoningen. Meer dan tien keer zo veel koppels deden een poging ertussen te komen.
"Uiteindelijk hebben 151 koppels zich ingeschreven. Ontzettend veel, zeker als je kijkt naar de regio", zegt Sandy van der Doelen namens projectontwikkelaar Van Stiphout.
En dit zijn slechts een paar voorbeelden. "Dit zien we heel veel", reageert voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM.
Vakantiepark
Het is om moedeloos van te worden, vindt huizenzoeker Aida Venhoek-Nahar. "Je krijgt het gevoel dat je gewoon geen eerlijke kans krijgt. Ik ben al niet meer te kritisch, eigenlijk is alles goed. Nieuwbouw, bestaande bouw, een opknapper. Als ik maar iets kan kopen", zegt ze na de nodige bezichtigingen en twee lotingen. Tot nu toe is het haar als alleenstaande zzp'er niet gelukt om ertussen te komen.
"Ik heb nu gelukkig een sociale huurwoning, maar ook dat heeft heel lang geduurd. Ik heb zelfs even op een vakantiepark gewoond", vertelt ze.
Krapte
Dat de belangstelling voor nieuwbouwprojecten het aantal beschikbare woningen vaak ruim overschrijdt heeft te maken met krapte op de huizenmarkt aan de aanbodkant. Er zijn meer woningzoekenden, dan dat er woningen beschikbaar zijn.
Afgelopen kwartaal spande de kroon, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Er kwamen zo'n 6.900 nieuwbouwwoningen op de markt, het laagste aantal in vijf jaar tijd.
Ook de prijzen van het beperkte nieuwe aanbod spelen mee. Ongeveer de helft van het aanbod aan nieuwbouwwoningen staat te koop voor meer dan 400.000 euro.
Ontwikkelaars en gemeenten
Voor projectontwikkelaars is het aantrekkelijker om duurdere huizen te bouwen, want daar maken ze meer winst op, blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau uit 2019. Gemeenten lijken daar in de vergunningverlening ook een voorkeur voor te hebben. Maar voor de meeste starters is een huis met een dergelijke prijs geen optie.
(Tekst gaat verder onder grafiek.)
Dus als er dan een keer een project met betaalbare woningen op de markt komt, zoals in Boekel met prijzen variërend van zo'n 170.000 euro tot 265.000 euro, is de belangstelling enorm. Want juist in die prijsklassen is het aanbod nog schaarser dan schaars.
Wensen aanpassen
Op korte termijn lijkt daar niet veel aan te veranderen. Huizenzoekers moeten dus heel veel geduld hebben. Of hun wensen aanpassen, zegt NVM-voorzitter Hoes.
"Je had misschien graag naar die nieuwbouwwijk in Utrecht gewild, maar in Nieuwegein of een andere plek in de buurt worden ook leuke huizen gebouwd. Je hebt misschien een totaalplaatje van wat je wil, maar als er zo veel aanmeldingen zijn moet je toch eens naar een andere locatie gaan", adviseert Hoes.
Geluksfactor
En bij lotingen draait het soms ook gewoon om mazzel hebben, zoals blijkt uit het verhaal van Noordwijker Marijn de Kok. "Twee jaar geleden had ik me eens op de bonnefooi ingeschreven voor een nieuwbouwproject. Eigenlijk was ik het al een beetje vergeten, toen ik gebeld werd of ik nog interesse had", vertelt hij.
Bij dit project kregen Noordwijkers voorrang. De Kok woonde al in die plaats, dus had hij een streepje voor. "Zo kreeg ik de laatst beschikbare woning van 16 in totaal", vertelt hij.