Nieuwe belastingregels

Tegenvaller: vakantiegeld lager bij groot deel Nederlanders

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty Images.Tegenvaller: vakantiegeld lager bij groot deel Nederlanders
RTL

Veel werknemers krijgen deze maand het vakantiegeld gestort. Als je een modaal inkomen hebt, valt het bedrag wel iets lager uit dan in 2020. Dat komt doordat de belastingtarieven zijn aangepast, zo zegt salarisstrookjesbedrijf ADP.

Een modaal inkomen ligt op 2816 euro bruto per maand. Als je dit verdient, krijg je 1,62 euro minder vakantiegeld. Wie 1,5 keer modaal verdient, krijgt 2,43 euro minder.

Minimumloners en werknemers met een parttime inkomen tot aan het minimumloon (1685 euro per maand) profiteren daarentegen juist wel van de aanpassingen en krijgen zo'n 15 euro meer vakantiegeld.

Drie keer modaal

Bij de mensen die 2 keer modaal en 2,5 keer modaal verdienen is er geen verschil ten opzichte van 2020. Het grootste verschil met een jaar eerder ziet ADP bij inkomens van drie keer modaal (8448 euro). Zij leveren maar liefst 487 euro van het vakantiegeld in.

Deze daling wordt veroorzaakt door de veranderde afbouw van de arbeidskorting. De arbeidskorting is vermindering van de belasting die je moet betalen. Over het vakantiegeld moet deze groep werknemers 6 procent meer belasting betalen in vergelijking met vorig jaar.

Arbeidskorting

Daar staat tegenover dat zij met ingang van 2021 maandelijks wel meer profiteren van de arbeidskorting. Deze netto stijging van 37 euro per maand wordt echter volledig tenietgedaan door het vakantiegeld dat flink lager uitvalt.

Hoeveel belasting jij moet betalen over je vakantiegeld hangt af van de hoogte van je inkomen. Het vakantiegeld is een extraatje, bovenop je salaris. Dat betekent dat dit bedrag in de hoogste voor jou geldende belastingschijf valt.

© RTL Z.

Overigens staan niet alle werkgevers te trappelen om vakantiegeld te betalen. Vanwege de coronacrisis hebben sommige bedrijven weinig geld in kas. "Werkgevers mogen wel in gesprek met het personeel om over uitstel te praten, maar ze mogen het niet eenzijdig verplichten", zo zegt Dik van Leeuwerden, verantwoordelijk voor wet- en regelgeving bij ADP Nederland.

"Ook als mei niet in het contract wordt genoemd, kan er sprake zijn van gewoonterecht", legt Van Leeuwerden uit. Daar bedoelt hij mee dat je kan eisen dat vakantiegeld die maand uitbetaald wordt, omdat dat in eerdere jaren ook zo was.

Enquête CNV

Uit een enquête van vakbond CNV onder 1700 leden bleek eerder al dat zo'n 8 procent van de werknemers in loondienst geen vakantiegeld krijgt. Hun werkgever wil niet betalen door de coronacrisis. 

"Zet niet zomaar je handtekening bij het kruisje. Als jij afziet van je vakantiebijslag, heeft dat namelijk ook consequenties voor je ww-uitkering," zei de vakbond toen al.

Lees meer over
VakantiegeldVakantieGeldReizen