Verzekeraars

Deze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Rob EngelaarDeze schade wordt vergoed (en dit niet) bij regenval en overstromingen
RTL

Extreme regenval in Limburg en buurlanden Duitsland en België zorgt voor overstromingen in het Limburgse heuvellandschap. Drijvende auto's, ondergelopen kelders en kolkende rivieren in de winkelstraat: de beelden spreken boekdelen, de schade is enorm.

Hoe groot de schade precies is, valt nog niet te zeggen. Ten eerste is de rampspoed nog niet voorbij en ten tweede duurt het altijd even voor gedupeerden een claim hebben ingediend bij hun verzekeraar. 

Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven
Lees ook

Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck lijken grotendeels droog te blijven

En waar het Verbond van Verzekeraars bij hevige stormen met modellen aan de hand van windsnelheden en - richting een inschatting van de schade kan maken, kan dat in deze 'bijzondere situatie' niet, vertelt Richard Weurding, directeur bij de koepelorganisatie. "We zullen geduld moeten hebben en afwachten om te inventariseren wat de totale schade gaat worden."

Opstal- en inboedelverzekering

Hij heeft een geruststellende mededeling voor bewoners en ondernemers in de zwaar getroffen regio. Schade aan huizen en bedrijfspanden die is veroorzaakt door de hevige regenval, wordt vergoed via de opstal- en inboedelverzekering

"En dat geldt zowel voor water dat via het dak naar binnen komt als water dat door de voordeur naar binnen stroomt", zegt Weurding. Daarbij kijken verzekeraars overigens nog wel of "je als een goed huisvader op je huis en je spullen hebt gelet."

Er ligt ook een 'stukje eigen verantwoordelijkheid', aldus de voorman van de verzekeraars. "Als je de ramen open hebt laten staan of heel onvoorzichtig bent geweest, ja dan kan een verzekeraar daar natuurlijk een vraagteken bij plaatsen", legt hij uit. 

Autoschade vaak niet vergoed

Minder vanzelfsprekend is het vergoeden van schade aan verzopen of weggedreven auto's door verzekeraars. Die vergoeden alleen schade bij gedupeerden met een allriskverzekering. Wie z'n auto alleen WA of met beperkt casco heeft verzekerd, draait dus zelf voor de schade op. 

Bewoners van een ondergelopen huis in het Limburgse Hoensbroek, 14 juli 2021.© ANP
Bewoners van een ondergelopen huis in het Limburgse Hoensbroek, 14 juli 2021.

Er zit overigens nog een flinke adder onder het gras, namelijk wat de precieze oorzaak van de schade is. Schade veroorzaakt door het overstromen van grote rivieren is vaak niet gedekt in verzekeringen, aldus Weurding. 

Overstromingen niet gedekt

En dat zal bij veel verzekeraars ook gelden voor de rivieren Roer en Geul in het gebied, die nu buiten hun oevers treden. Het risico dat deze rivieren overstromen is voor veel verzekeraars geen 'onvoorziene omstandigheid', legt een woordvoerder van het Verbond uit.

En dat betekent dat schade die is veroorzaakt door de overstromingen, vermoedelijk niet gedekt zal zijn. Wie denkt: 'maar die rivieren stromen toch over door de regenval', komt bedrogen uit. Dat is namelijk maar één van de oorzaken, naast de enorme hoeveelheid water die uit België en Duitsland richting ons land komt, aldus de woordvoerder van het Verbond. 

Check je voorwaarden

Vanwege de risico's op overstromingen in het gebied, zijn er wel aanvullende verzekeringen die dit dekken en ook schade van 'lokale dijkdoorbraken', maar die zal lang niet iedere bewoner of ondernemer hebben. "Check ook altijd je polisvoorwaarden", adviseert Weurding. 

Bovenstaande geldt ook voor ondernemers, maar of zij eventuele vervolgschade kunnen claimen hangt wederom af van hun verzekering. Schade omdat ze een tijd hun bedrijf niet kunnen runnen, wordt alleen gedekt via een aparte zogeheten bedrijfsschadeverzekering, aldus Weurding. 

Aparte verzekeringen

En ook voor schade aan gewassen of vee moeten boeren aparte verzekeringen afsluiten. Schade die is veroorzaakt doordat de elektriciteit is uitgevallen, wordt weer wel gedekt door de opstalverzekering, zegt Weurding. 

Vakantiegangers hebben in ieder geval pech. Wie zijn of haar vakantie afbreekt vanwege de weggespoelde tent of ondergelopen hotelkamer, draait zelf voor de kosten op. Weersomstandigheden zijn geen reden om te annuleren bij annuleringsverzekeringen, aldus Amanda Bulthuis van het blog geld.nl

Ondergelopen straten in het Limburgse Vlodorp, 15 juli 2021.© ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Ondergelopen straten in het Limburgse Vlodorp, 15 juli 2021.

Eventuele schade aan bagage of kosten omdat je noodgedwongen langer moet blijven, kunnen gedeclareerd worden bij de reisverzekering. 

Tegemoetkoming overheid

Voor inwoners en ondernemers is er overigens nog een andere financiële reddingsboei, voor als de verzekering de schade niet dekt. Stel dat de situatie wordt uitgeroepen tot ramp, dan kan de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) ingezet worden. De overheid kan dan een deel van de schade vergoeden. Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg heeft hier al toe opgeroepen. "De schade is niet te overzien."

Aan het inzetten van deze wet zijn wel voorwaarden verbonden. Ten eerste moet het om een ramp gaan zoals deze staat omschreven in de wet veiligheidsregio's. De situatie in Limburg kwalificeert hier overigens moeiteloos voor, gezien de dreigende situatie voor bewoners en de inzet van hulpdiensten en het leger. 

Daarnaast moet het om schade gaan die niet te verzekeren is en onvermijdelijk was. Als laatste moet de schade ook niet te verhalen zijn, op bijvoorbeeld de overheid.

Lees meer over
Verbond van VerzekeraarsAutoverzekeringVerzekeringenSchadevergoedingRegenOverstromingenLimburgGemeente Valkenburg aan de Geul