Woonprotest: niet 1, maar 4 miljard euro nodig voor aanpak woningnood

De 1 miljard euro die volgens de uitgelekte Prinsjesdagplannen wordt uitgetrokken om de woningnood aan te pakken, is volstrekt onvoldoende. Dat zeggen actiegroepen en maatschappelijke organisaties die het Woonprotest en de Woonopstand organiseren.
Zij roepen op tot een structurele herziening van het woonbeleid van de regering. Om dat te bereiken hebben de organisaties tien punten gepresenteerd met maatregelen die genomen zouden moeten worden.
Zo zou het rijk zou minstens 4 miljard euro per jaar extra moeten uittrekken om te zorgen voor onder meer betaalbare woningen en verduurzaming. In de uitgelekte plannen voor Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet 1 miljard euro vrijgemaakt voor het bouwen van extra woningen, verspreid over tien jaar.
Ook roepen de organisaties op om de betaalbaarheid van woningen te garanderen. Daartoe zouden de huurprijzen, ook in de vrije sector, gereguleerd moeten worden. Om het opdrijven van de prijzen van koopwoningen te voorkomen zou vermogen zwaarder moeten worden belast en inkomen uit werk minder.
'Bouw hypotheekrenteaftrek versneld af'
Verder moet de hypotheekrenteaftrek versneld worden afgebouwd en de verhuurdersheffing voor woningcorporaties moet verdwijnen, aldus de organisaties. Verhuurders van woningen zouden daarvoor een vergunning moeten krijgen.
Demonstraties in Amsterdam en Rotterdam
Op 12 september waren er in Amsterdam meer dan 15.000 demonstranten tegen de wooncrisis. Op 17 oktober komt er een 'woonopstand' in Rotterdam.