Oververhitte woningmarkt

18 procent erbij: wéér stegen huizenprijzen in recordtempo

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP18 procent erbij: wéér stegen huizenprijzen in recordtempo
RTL

Het tempo waarmee de huizenprijzen stijgen bereikt opnieuw een record. In het afgelopen jaar werden woningen 17,8 procent duurder. In twintig jaar tijd stegen de prijzen niet zo hard.

Het is keer op keer hetzelfde bericht: de huizenprijzen stijgen, er is krapte op de woningmarkt en een eigen woning wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar.

Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er aan die oververhitting op de woningmarkt voorlopig nog geen einde komt.

78 procent duurder dan in 2013

Een woning is momenteel 78 procent duurder dan in 2013, toen de huizenprijzen hun dieptepunt bereikten. In de afgelopen zes maanden stegen de huizenprijzen telkens tot nieuwe recordhoogtes en dat was in augustus niet anders.

Prinsjesdag: dit zijn de voorlopige verwachtingen voor 2022 voor jouw portemonnee
Lees ook

Prinsjesdag: dit zijn de voorlopige verwachtingen voor 2022 voor jouw portemonnee

In augustus wisselden minder woningen van eigenaar. Het aantal woningverkopen daalde met 9 procent tot 17.257 transacties, maakte het CBS samen met het Kadaster bekend. Het gaat daarbij om bestaande huizen, nieuwbouw wordt niet meegerekend.

Eén miljard beschikbaar

Het kabinet trekt de komende jaren één miljard extra uit om de woningbouw aan te jagen, maar de vraag is wat het oplevert. Kleuterjuf Chantal heeft er weinig vertrouwen in, vertelde ze gisteren aan RTL Nieuws: 

Chantal woont noodgedwongen in een tijdelijke woning. In december verloopt haar huurcontract en wordt ze de woning uitgezet. "Ik betwijfel of het als een ernstig probleem wordt gezien.''

Om het tekort aan woningen op te lossen stelt het demissionaire kabinet nog eens 1 miljard euro extra beschikbaar om de woningbouw aan te jagen, werd bekend op Prinsjesdag.

'Niet snel op te lossen'

In de Troonrede zei koning Willem-Alexander gisteren ook dat de overspannen woningmarkt een probleem is dat helaas niet snel op te lossen is.

Actiegroepen en maatschappelijke organisaties vinden dat het kabinet niet één maar minstens 4 miljard euro per jaar uit zou moeten trekken om te zorgen voor onder meer betaalbare woningen.

Historisch lage rente

Een gesprek aan huizen is volgens experts niet de voornaamste oorzaak van de steeds sterkere stijging van de huizenprijzen. Zo zijn ook de hypotheekrentes historisch laag en kunnen huizenkopers meer lenen bij de bank. Door lage rentes wordt een huis als belegging bovendien interessanter doordat obligaties weinig opleveren.

Daarnaast pleiten critici, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, voor het sneller afbouwen van voordeeltjes voor huizenkopers zoals de hypotheekrenteaftrek.

Lees meer over
CBSWoningmarktHuizenprijzenHuurwoningWoningnood