Onterecht ontslag

Winkelmedewerkster verliest baan na meenemen geurtesters en plastic tasje

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPWinkelmedewerkster verliest baan na meenemen geurtesters en plastic tasje
RTL

Een werkneemster van een drogisterij is haar baan kwijtgeraakt, omdat zij testers, monsters en een plastic tasje meenam. Ook eiste haar werkgever bijna 18.000 euro aan schadevergoedingen. Volgens de kantonrechter is het ontslag onterecht, en moet de drogisterij de vrouw juist duizenden euro's betalen.

De 22-jarige vrouw werkte sinds 2018 als verkoopmedewerkster bij de kleine Noord-Hollandse drogisterij- en parfumerieketen Visser. Afgelopen mei kwam zij in de problemen nadat haar werkgever op camerabeelden had gezien dat zij artikelen in haar tas had gestopt.

Diefstal

Volgens het winkelbedrijf ging het daarbij niet alleen om artikelen met een lage waarde als geurentesters, monsters en een plastic tasje van 5 cent, maar ook om een biljet van 5 euro en enkele munten en artikelen voor de verkoop, zoals een mascara van Clinique.

Na haar door een recherchebureau ondervraagd te laten hebben, ontsloeg het bedrijf de vrouw op staande voet en deed aangifte bij de politie van diefstal.

Mand 'Annie'

De werkneemster ontkende iets gestolen te hebben en stapte naar de rechter. Volgens de vrouw had zij slechts enkele artikelen met een marginale waarde meegenomen en bovendien met toestemming van haar filiaalleidster.

Zo erkende zij enkele producten te hebben gepakt uit een mand, die door het winkelpersoneel 'Annie' was genaamd. In die mand deed de filiaalmanager oude testers en monsters die aan het einde van de maand werden verdeeld onder de medewerkers.

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent
Lees ook

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent

Ook erkende zij een plastic tasje van 5 cent te hebben gebruikt om te voorkomen dat haar tas vies zou worden van een lekkend flesje sap. Wegens onterecht ontslag claimde de vrouw schadevergoedingen en achterstallige beloningen van in totaal zo'n 15.000 euro.

Tegenclaim werkgever

Bij de rechter trok de werkgever alle registers open met fikse tegenclaims. Zo eiste de winkelketen dat de winkelmedewerkster bijna 15.000 euro aan onderzoekskosten van een recherchebureau zou betalen. Ook claimde het een schadevergoeding ter hoogte van het salaris tijdens de opzegtermijn (2100 euro) en terugbetaling van opleidingskosten (650 euro).

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Haarlem de werkneemster grotendeels gelijk geeft.

Onterecht ontslag

Volgens de rechter werd diefstal van verkoopartikelen en geld niet bewezen door de camerabeelden, maar slechts het meenemen van de artikelen met een lage waarde. Bovendien verklaarde de filiaalleidster bij de politie dat de vrouw daarvoor inderdaad toestemming had.

"Wel had de werkneemster moeten begrijpen dat ze niet zomaar plastic tasjes mocht meenemen, of op eigen initiatief monsters uit 'Annie' mocht pakken, maar een en ander is onvoldoende ernstig om een ontslag op staande voet te kunnen rechtvaardigen", aldus de uitspraak.

Werkgever moet betalen

Daarom moet de drogisterij de vrouw ruim 7000 euro aan transitievergoeding en achterstallige beloningen betalen. De schadeclaims van de werkgever werden door de kantonrechter van tafel geveegd.

In principe heeft de medewerkster ook recht op een schadevergoeding wegens onterecht ontslag. De kantonrechter stelt die echter vast op 0 euro omdat was gebleken dat de vrouw het 'niet zo nauw nam met de geldende regels inzake het afrekenen van plastic tasjes en het meenemen van testers uit Annie'.

Ook liet de rechter meewegen dat de vrouw inmiddels een ww-uitkering heeft en een goede positie op de arbeidsmarkt.

De advocaat van de winkelmedewerkster zegt blij te zijn met de uitspraak. "Van de hele zaak bleef voor de rechter niets over. Ook bleek dat mijn cliënte niet eens de camerabeelden had kunnen zien voordat zij ondervraagd werd."

Directeur Aad Visser van de parfumerieketen houdt vol dat er wel degelijk sprake van aantoonbare 'diefstal van producten en frauduleuze transacties' was. "Het is teleurstellend dat we de rechter daar onvoldoende van hebben kunnen overtuigen."

Lees meer over
OntslagDiefstal