Goede match of grote irritatie? Contactverzoeken recruiters vliegen je om de oren
'Wij zoeken versterking' en 'collega's gezocht'. De vacatures vliegen je in veel sectoren om de oren. Niet alle recruiters wachten tot jij reageert, vaak benaderen ze kandidaten actief via LinkedIn of mail. Daarbij slaan ze de plank geregeld mis. "De recruiters spreken over een potentiële match, maar meestal zie ik nul aanknopingspunten."
Zeker in sectoren waar de nood groot is, zoals engineering, consultancy en ict krijgen werknemers om de haverklap een contactverzoek. Ongeveer zestig procent van de werknemers in die drie sectoren is het afgelopen kwartaal mimimaal één keer benaderd, aldus onderzoek van de Intelligence Group.
Eén van hen is Mary-Jo de Leeuw. Zelfs dagelijks krijgt zij tientallen contactverzoeken via LinkedIn. Vaak van recruiters, die stellen een geschikte baan te hebben voor de in cyber security gespecialiseerde De Leeuw die als interimmer werkt.
Geen match
"Op LinkedIn heb ik al uitgezet dat ik interesse heb in carrièremogelijkheden. Ik werd er knettergek van. Laat me met rust. Maar daar trekt niemand zich iets van aan."
Vaak hebben de banen die ze aanbieden niets met haar cv te maken. "Zo ben ik gevraagd als directeur onderwijs en ontwikkeling bij een hogeschool en als DevSecOps consultant terwijl ik daar totaal geen verstand van heb. De recruiters spreken over een potentiële match maar meestal zie ik nul aanknopingspunten."
508 berichten in een week
Ze spreekt over 'een grote bron van irritatie. "Ik krijg ook vaak de vraag of ik andere geschikte kandidaten weet. Ik heb weleens gevraagd wat ik krijg als ik de gouden tip aanlever. Een fles wijn, was het antwoord. Terwijl zo'n recruiter twintig procent commissie krijgt."
De uitnodigingen die binnenkomen via LinkedIn, WhatsApp en mail niet meer bekijken is geen optie. "Ik werk namelijk ook als spreker en daar zitten soms wel interessante verzoeken bij. Maar het kost ontzettend veel tijd om kaf van koren te scheiden."
In maart keek ze twee dagen niet in haar berichtenbox. Toen had ze 508 berichten. "Dat is niet te doen, ik heb nu iemand aangenomen om alles te bekijken maar dat kost me wel geld."
De Leeuw is een bekende naam, omdat ze bij SBS 6 als tech-expert in de 5 uur show optrad. "Maar ook andere collega's die minder bekend zijn, worden aan de lopende band benaderd, terwijl ze dat niet willen."
Toch staat niet iedere werknemer afwijzend tegenover verzoeken van recruiters. Stephan Kooyman, senior consultant bij consultancybedrijf HSO, hield er zijn huidige baan aan over. "Ik heb op LinkedIn aangegeven dat ik openstond voor nieuwe uitdagingen. Toen ging de sluis open. Daarvoor kwamen ook wel verzoeken, maar daarna waren het er meerdere per week."
Baan gevonden dankzij contactverzoek
Niet alles was boeiend. "Er zijn bedrijven die maar iets over de schutting plempen en bedrijven die echt hun best doen. Veel functies vielen al af door het salaris of doordat iets niet bij me paste"
In de it-wereld wordt veel gewerkt met recruitmentbedrijven. "Ik ben met twee van hen in gesprek gegaan. Ze hebben gekeken naar mijn interesses en cv. En sommige recruiters die me benaderden vroegen ook of ik andere kandidaten wist, dan word je eigenlijk gebruikt als contactenlijst."
Krapte op arbeidsmarkt
Zijn ervaringen waren dus niet altijd fijn, maar uiteindelijk kwam er toch een baan uit die bij hem paste. "Ik kende dit bedrijf wel, maar als zij me niet benaderd hadden, had ik hun vacature waarschijnlijk niet gezien. Maar de functie paste prima bij me en het sloot goed aan op mijn cv."
Kooyman werd benaderd door Brigit Barink, recruiter bij HSO. Het bedrijf heeft op haar site bijna veertig vacatures staan. Het is lastig om aan geschikt personeel te komen, zegt Barink. "De IT-markt is al jaren krap, maar dit jaar merken we dat nog meer. Dus het is zeker een uitdaging om aan goede mensen te komen."
Via via
Het bedrijf plaatst vacatures op haar eigen site en op vacaturesite Indeed. "Maar we merken dat dit voor de seniorfuncties niet het juiste kanaal is. We hebben het meeste succes met het hunten van geschikte kandidaten via LinkedIn en natuurlijk aangedragen kandidaten via collega's. Ongeveer 40 procent van onze plaatsingen komt via collega's", zegt Barink.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Verdieping
Als je als recruiter iemand benadert, verdiep je dan eerst uitgebreid in die persoon. Die tip geeft Nils Vermeire de wervers. Hij werkt op het snijvlak van it en communicatie en krijgt meerdere keren per week een contactverzoek.
"Ofwel van recruiters die me een andere baan aanbieden of van recruiters die via mij de HR-afdeling van Shell waar ik als zelfstandige voor werk, proberen te benaderen. Dan zien ze dat Shell vacatures heeft en willen ze die invullen."
Mailbom
Bij de banen die hij zelf aangeboden krijgt, is soms helder waarom ze bij Vermeire uitkomen. "Maar vaak ook helemaal niet. Soms worden ook automatische mails verstuurd naar meerdere kandidaten, waarbij alleen de naam aangepast wordt."
Hij heeft nu op LinkedIn een emoticon achter zijn naam gezet. "Daar kunnen Excel-bestanden niet goed mee omgaan, dus als je dan via een mailbom aan meerdere kandidaten benaderd wordt, zie je direct code achter je naam staan."
Koffiegesprek
Pas als hij een leuke persoonlijke mail krijgt, is hij geïnteresseerd. "Als jij je in mij verdiept, dan ga ik me in jou verdiepen. Je moet wat meer gedaan hebben dan de naam van mijn werkgever en functie bekeken te hebben."
Opvallend: juist toen Vermeire op LinkedIn tijdelijk aan had staan dat hij interesse had ik een andere baan, kreeg hij minder aanbiedingen. "Alsof je dan minder interessant bent. Dan zal er wel iets met je zijn, denken ze dan misschien."
Nu het uitstaat komen er wekelijks weer meerdere contactverzoeken. "Ik bekijk ze wel allemaal, anders moet je ook niet op LinkedIn actief zijn, vind ik. Ik werk parttime bij Shell dus misschien is het een leuke opdracht. Een of twee keer per jaar volgt er een koffiegesprek. Maar vaker wordt het niets."