Eén op de vier in Bloemendaal

24.000 miljonairs erbij dankzij stijgende huizenprijzen en beurskoersen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Peter Hilz24.000 miljonairs erbij dankzij stijgende huizenprijzen en beurskoersen
RTL

Het aantal inwoners van Nederland dat meer dan 1 miljoen euro bezit blijft maar groeien. Per 1 januari vorig jaar ging het om 277.800 huishoudens. In Bloemendaal is meer dan 25 procent van de huishoudens miljonair.

Vorig jaar kwamen er in ons land ruim 24.000 miljonairs bij. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het zijn de meest recente cijfers die het CBS heeft.

In vergelijking met 2006 verdubbelde het aantal huishoudens dat minstens 1 miljoen euro heeft zelfs. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In de gemeente Bloemendaal (waaronder ook onder meer Aerdenhout valt) had op 1 januari 2020 26,9 procent van de huishoudens een vermogen van minstens 1 miljoen euro. In Laren in het Gooi was dat 24,2 procent en in Wassenaar 19,3 procent.

Meeste miljonairs: 1 à 2 miljoen

Volgens het CBS ben je miljonair als je voor minstens 1 miljoen euro aan bezittingen hebt, zoals spaargeld, een huis, aandelen of je eigen bedrijf. Daarvan worden wel de schulden, zoals een hypotheek, afgetrokken.

Dat er per 1 januari 2020 meer miljonairs waren dan het jaar ervoor komt voor een deel doordat de huizenprijzen en de beurskoersen zijn gestegen, legt hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen uit.

"Een groep kleine miljonairs zal door de gestegen huizenprijzen ongemerkt miljonair zijn geworden." Bijna twee van de drie miljonairs heeft een vermogen van tussen de 1 en 2 miljoen euro.

Gemiddelde woning Bloemendaal meer dan miljoen waard
Lees ook

Gemiddelde woning Bloemendaal meer dan miljoen waard

Huizenprijzen

Het CBS gaat uit van de WOZ-waarde (de geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar) van woningen minus de hoogte van de hypotheek. De WOZ-waarde lag in Nederland op 1 januari 2020 gemiddeld 8,9 procent hoger dan een jaar eerder. Vooral bij duurdere woningen tikt dat, in absolute bedragen gezien, lekker aan. Zo liep de gemiddelde WOZ-waarde in Bloemendaal tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2020 op met 55.000 euro tot 750.000 euro.

Van de huishoudens met een vermogen van tussen de 1 en de 2 miljoen euro, bestond 37,9 procent uit de waarde van de eigen woning (min de hypotheekschuld) en nog eens voor 10,6 procent uit overig onroerend goed.

Beleggingen

Verder maakten beleggingen, zoals aandelen en obligaties, 9,7 procent uit van hun vermogen. De AEX-index steeg tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2020 met 24,2 procent, dus ook dat helpt flink. Zo bestond op 1 januari 2019 11 procent van het vermogen van de huishoudens met een vermogen van tussen de 1 en 2 miljoen euro uit beleggingen.

Voor elke ton aan beleggingen die je op 1 januari 2019 bezat, had je dus, gemiddeld gezien, aan het eind van het jaar een kleine 25.000 euro meer.

Inmiddels nóg rijker

Inmiddels zijn we bijna een jaar en elf maanden verder en het kan haast niet anders dat het aantal miljonairs verder is toegenomen. In de tussentijd stegen namelijk zowel de huizenprijzen als de beurs.

De WOZ-waarde nam in 2020 toe met gemiddeld 7 procent en ook in 2021 stegen de huizenprijzen verder. Daarnaast steeg de AEX-index sinds begin 2020 met 31 procent.  

Onderschatting huizenprijzen

De waarde van woningen is sowieso een onderschatting, aldus Van Mulligen. Het CBS gaat uit van de WOZ-waarde, maar de prijzen waartegen huizen worden verkocht liggen nu een stuk hoger dan de WOZ-waarde. In het derde kwartaal lag de gemiddelde waarde van een woning in Bloemendaal iets boven de 1 miljoen euro. Dat is voor het eerst.

Het vermogen van miljonairs bestaat naast onroerend goed en beleggingen vaak ook nog uit onder meer het belang in hun bedrijf. Dat is relatief meer het geval naarmate de miljonairs een groter vermogen hebben.

Lees meer over
CBSRijkdom