11 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen

·Aangepast:
© GettyImages11 tips om de kans op woninginbraak te verkleinen
Van onze partner ANWB

Deze donkere weken voor kerst zijn behalve heel gezellig ook 'the time of the year' voor inbrekers. Een goed moment dus om je woning eens aan een uitgebreide inspectie te onderwerpen en de kans op woninginbraak te verkleinen.

Het wordt elke dag ietsje kouder en de avond begint steeds een beetje eerder. Enerzijds de tijd van gezelligheid en feestdagen die voor de deur staan, maar óók de periode waarin inbrekers hun kans grijpen om toe te slaan. Dit doen ze het liefst aan het einde van de middag en begin van de avond wanneer het nog niet doodstil op straat is, maar al wel lekker schemerig.
Een uitgelezen moment dus om je huis eens aan een goede inspectie te onderwerpen, en te bekijken hoe groot de kans is dat er bij jou ingebroken wordt. Samen met de ANWB Woonverzekering geven we een aantal punten om op te letten én tips om de kans op inbraak te verkleinen.

1. Deur op slot, ramen dicht

Even snel een boodschap doen of de kinderen van school halen zonder de deur op slot te doen. Je bent maar een kwartiertje weg, dus wat kan er nu helemaal gebeuren in die tijd? Meer dan je denkt! Wanneer je je deur niet op slot draait, kan een inbreker met een (bank)pasje of stuk ijzerdraad in minder dan een minuut binnen zijn. En denk ook aan je ramen, laat dezen (hoe klein of hoog ook) niet openstaan wanneer je weggaat.

2. Investeer in een goed slot

Zelfs wanneer je je deur wél op slot draait, is dat geen garantie dat inbrekers niet binnenkomen. Zeker deuren met beslag van aluminium zijn met de populaire cilinder-trekmethode vrij gemakkelijk open te breken. Bij deze methode gebruiken inbrekers een tang, schroef of schroevendraaier om de cilinder van het deurslot af te breken en eruit te trekken. Zonder cilinder is de deur vervolgens in no time open. Met een SKG-gekeurd deurslot (liefst drie sterren) is de kans dat dit lukt heel klein, deze sloten zijn namelijk uitgebreid getest op sterkte en duurzaamheid.

3. Overweeg anti-inbraakstrips of dievenklauwen

Weet je van jezelf (of je huisgenoten) dat je toch vaak vergeet om de deur op slot te draaien bij het weggaan? Overweeg dan om anti-inbraakstrips te plaatsen. Hiermee maak je het inbrekers onmogelijk om je deur met een (bank)pasje open te ‘flipperen’.
Om ook je ramen extra te beveiligen kun je denken aan dievenklauwen. Die  plaats je bij de scharnieren van het raam en zorgen er vervolgens voor dat het raam niet uit de sponningen gewrikt kan worden.

4. Plaats een alarm of beveiligingscamera

Een alarm of beveiligingscamera geeft niet alleen jezelf een veilig gevoel, alleen het (zichtbaar) plaatsen ervan is vaak al genoeg om inbrekers af te schrikken. ANWB heeft een heel compacte beveiligingscamera waarmee je je woning ten allen tijden in de gaten kunt houden, gewoon via je smartphone. De camera schakelt automatisch aan wanneer je je woning verlaat en heeft ook in het donker haarscherp beeld. Bovendien krijg je een melding via de app bij beweging of hard geluid.

'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'
Lees ook

'Inbraakcijfers omhoog na versoepelen coronamaatregelen'

5. Leg kostbaarheden uit het zicht

Leg apparatuur en andere kostbaarheden nooit zo neer dat ze van buiten zichtbaar zijn. Vooral ‘draagbare’ apparaten zoals smartphones, tablets, laptops en fotocamera’s zijn interessant voor inbrekers omdat ze gemakkelijk mee te nemen zijn en goed door te verkopen. Berg dit soort spullen dus altijd goed en onzichtbaar op voor je van huis gaat. En denk ook goed na over wat je doet met de dozen van nieuw gekochte elektronica. Wanneer je die pontificaal voor de deur bij het oud papier zet, kun je inbrekers natuurlijk best eens op ideeën brengen…
Ook contant geld, sieraden en (elektrische) fietsen zijn geliefd onder inbrekers. Zorg dus ook dat dit soort spullen niet voor het grijpen liggen in je woning of schuur.

6. Zorg voor goede verlichting

Besteed zowel in als rondom je huis aandacht aan goede verlichting, ook of juist als je niet thuis bent. Inbrekers opereren namelijk het liefst in het donker en worden dus niet blij van (automatische) tuinverlichting. Laat ook binnen altijd één of meerdere lampen aan staan wanneer je weggaat, het liefst op een timer zodat het lijkt of je gewoon thuis bent.

7. Beter een goede buur…

Het aloude gezegde blijkt opnieuw helemaal te kloppen. Want als het gaat om het voorkomen van inbraak heb je toch echt meer aan een goede buur, dan aan een verre vriend. Vraag je buur om een oogje in het zeil te houden wanneer je langere tijd van huis bent én om je post mee te nemen. Een stapel kranten en brieven op je deurmat zien inbrekers namelijk als de ultieme uitnodiging om een poging te wagen. En misschien kan je goede buur dan meteen af en toe de gordijnen open en dicht doen of een lampje aan- en uitschakelen?

8. Vergeet de achterdeur en -ramen niet

De achterkant van je huis is voor inbrekers misschien nog wel aantrekkelijker dan de voorkant. Achter zijn vaak minder pottenkijkers dan aan de straatkant. Vergeet dus ook niet je achterdeur, poort en schuur op slot te doen wanneer je weggaat en denk ook aan de ramen aan de achterzijde, zowel beneden als boven.

9. Zet ladder en container vast

Losse ladders, containers of vuilnisbakken zijn ideale hulpjes voor inbrekers om op je dak te klimmen of om bij dat openstaande badkamerraampje te komen. Zorg dus dat deze hulpmiddelen vast staan in je tuin of goed opgeborgen zijn in je schuur of garage (met slot).

10. Informeer inbrekers niet via social media

Ook inbrekers zitten op Facebook en Instagram. Post daarom nooit dat, wanneer of voor hoe lang je op vakantie gaat. Dan kun je net zo goed je voordeur open laten staan… En doe het inpakken van je auto, camper of caravan voor de vakantie liefst ook een beetje onopvallend of uit het zicht. Dit is voor inbrekers natuurlijk ook een duidelijk signaal van jouw aankomende vertrek.

11. Sluit een woonverzekering af

En mocht het onverhoopt en ondanks al je getroffen maatregelen tóch een keer misgaan, dan scheelt het je veel gedoe en kosten wanneer je een goede woonverzekering hebt. Met de ANWB Woonverzekering ben je goed verzekerd, ook bij inbraak. Je kunt deze verzekering bovendien voor een paar euro per maand extra uitbreiden met het Veilig van huis-pakket. Dit pakket bestaat uit de beveiligingscamera van punt vier, een watermelder, deur- en raamsensoren en bewegingssensoren, allemaal te koppelen aan bijbehorende app die je op je eigen smartphone kunt installeren. Als er iets gebeurt, ontvang je een melding in de app. En heb je toch een keer schade aan je huis door bijvoorbeeld inbraak, een lekkende waterleiding of brand? Dan regelt ANWB indien nodig een noodreparatie en uiteraard ook het uiteindelijke herstel. Tot slot kun je bij deze verzekering rekenen op snelle uitbetaling.

De ANWB Woonverzekering is nu tijdelijk extra voordeling voor ANWB-leden. Tot en met 13 maart 2022 krijg je het hele eerste jaar namelijk tot 20% korting op een nieuwe ANWB Opstal-, Aansprakelijkheids- en Inboedelverzekering. Ga naar de website voor meer informatie en alle voorwaarden.

Lees meer over
ANWBInbraakVerzekeringen