Lanterfantende belastingambtenaar mag ontslagen worden

Het ministerie van Financiën mag een lanterfantende ambtenaar ontslaan. De man was ongeveer 440 uur, bijna twee maanden, zonder toestemming afwezig, hij vulde zijn werktijden niet goed in en claimde ook reiskosten waar hij geen recht op had.
De man was naar de rechter gestapt omdat hij het niet eens was met zijn ontslag. Hij was ziek en zijn handelen zou hem niet aangerekend kunnen worden. Bij de zitting wilde hij medische dossiers laten zien. De rechter stond dit niet toe omdat hij die te laat had ingeleverd.
Plichtsverzuim
De man werkte van november 2006 tot november 2019 bij de Belastingdienst, in zijn laatste functie als fiscalist in Utrecht. Tussen 2017 en oktober 2018 was hij 440 uur afwezig of niet ingelogd en hij kon ook niet verantwoorden wat hij in die tijd gedaan had.
Ook vroeg en kreeg hij ten onrechte een vaste reiskostenvergoeding om dagelijks van huis naar zijn werk te reizen en gebruikte hij een zakelijke OV-chipkaart voor privéreizen. Genoeg reden voor zijn werkgever om hem te willen ontslaan vanwege onder meer plichtsverzuim. Dat gebeurde eind 2019.
Volgens de ontslagen ambtenaar had hij niet ontslagen mogen worden. Er zou geen sprake zijn van ernstig plichtsverzuim. Ook zou zijn werkgever onzorgvuldig hebben gehandeld en waren er verschillende incidenten op de werkvloer waardoor hij zich onveilig voelde. De Belastingdienst zou hier niets aan gedaan hebben.
Bij de reiskosten zou een verkeerde berekening vooraf zijn gemaakt, ook had hij rondom zijn ziekte adviezen van de huisarts en bedrijfsarts gevolgd, stelt de man. De zakelijke reizen betroffen ook werkverkeer van het ene naar het andere kantoor en afspraken bij de bedrijfsmaatschappelijk werker.
Summer School
Bovendien zou hij zijn uren wel goed geregistreerd hebben, maar was hij bij een deel aanwezig bij een Summer School en zou ook zijn baas zijn verlofaanvragen niet meer goedkeuren. Bovendien kon hij in het systeem maar negen werkuren op een dag registreren, terwijl hij er soms meer maakte.
Volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat de urenregistratie niet deugt. Ook kon de man niet aangeven hoeveel uur verkeerd geregistreerd zouden zijn of hoe het met 440 uur mis kon gaan. Hij zou zich niet als goed ambtenaar hebben gedragen. Dat de man ziek was, maakt de situatie niet anders, aldus de rechter. Het ontslag blijft dus staan.