Thuiswerkvergoeding

Van minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoVan minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee
RTL

Nieuw jaar, nieuwe regels. Traditiegetrouw gaan er op 1 januari allerlei nieuwe wetten en regels gelden en dat raakt jouw portemonnee. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen.

Thuiswerkvergoeding

Kijk je baas even lief aan. Want vanaf januari mag hij zijn werknemers een onbelaste vergoeding voor thuiswerkkosten geven van twee euro per dag. Mag, het hoeft niet. Je moet er samen uitkomen. Daarnaast blijft een onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer bestaan (19 cent per kilometer), maar die kun je niet voor dezelfde dag krijgen als de thuiswerkvergoeding.

Wel balen: per 1 januari 2022 mogen werkgevers alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten vergoeden. De vaste reiskostenvergoeding woon-werkverkeer vervalt.

Studiekosten

Volg je een studie voor je werk of om werk te krijgen die je zelf moet betalen? Vanaf 1 januari kun je die scholingskosten niet meer aftrekken van de belasting. In plaats daarvan kun je vanaf maart subsidie (STAP-budget) aanvragen bij het UWV. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Er is maximaal duizend euro per jaar per persoon beschikbaar.

'7 op 10 Nederlanders vinden dat AOW-leeftijd te snel stijgt'
Lees ook

'7 op 10 Nederlanders vinden dat AOW-leeftijd te snel stijgt'

AOW-leeftijd stijgt

We moeten langer doorwerken. De AOW-leeftijd stijgt met 3 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. In 2021 was dat nog 66 jaar en 4 maanden. Alleenstaanden van die leeftijd krijgen 1.244,35 euro om van te leven, stelletjes 851,52 euro per persoon. 

Huurwoning

Of je een sociale huurwoning mag huren, is afhankelijk van je inkomen. Die inkomensgrens stijgt, zodat mensen die geen huis kunnen kopen minder vaak tussen schip en wal vallen. Wie samen met zijn of haar partner minder dan 44.196 euro per jaar verdient, mag bij een woningstichting huren. Als je geen partner hebt, blijft de grens op 40.024 euro liggen.

En over huren gesproken: we hebben nog meer goed nieuws. De huurprijzen zijn in ieder geval tot 1 juli bevroren, dus gaan op 1 januari niet omhoog.

Lagere hypotheekrenteaftrek

Heb je een inkomen boven de 69.398 euro? Dan ben je de dupe van deze nieuwe regel. In 2022 kun je de hypotheekrente en andere kosten van de woning nog tegen maximaal 40 procent aftrekken, eerder was dat 43 procent.

Minder energiebelasting

De gasprijzen zijn torenhoog en de energierekening is fors gestegen. Daarom verlaagt de overheid in 2022 de energiebelasting. De korting die je krijgt gaat omhoog van 560 euro naar 825 euro, los van de vraag hoeveel energie je gebruikt. Let op: omdat de gasprijzen zo snel stijgen, kan je energierekening toch hoger worden.

Postzegelprijs

Het leven wordt duurder door de inflatie, daar ontkomen we niet aan. Het is zoeken naar lichtpuntjes maar we hebben er één gevonden. Voor het eerst in tien jaar stijgt de prijs van postzegels niet. Een zegel kost 0,96 cent net als in 2021. Volgens PostNL is het verhogen van de tarieven niet nodig omdat we door de coronacrisis meer kaarten en brieven stuurden.

Belastingvrije schenking

Alles voor het jong. Je kinderen gun je de wereld, maar als je ze je zuurverdiende euro's wilt schenken moet je wel belasting betalen. Per kind mogen ouders in 2022 maximaal 5667 euro onbelast schenken. In 2021 was dit 6604 euro.

Minimumloon stijgt

Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2022 met 24 euro omhoog naar 1725 euro per maand (boven de 21 jaar). In juli steeg het minimumloon ook al met 17 euro per maand. Reken je niet rijk want door de torenhoge inflatie ga je er eigenlijk op achteruit.

Kinderbijslag

De kinderbijslag gaat op 1 januari 2022 omhoog. Hoeveel je krijgt, is zoals altijd afhankelijk van de leeftijd van je kind. Zo krijgen ouders van 12 tot en met 17-jarigen voortaan 329,56 euro per kwartaal. Dat is nu 321,24 euro. En nog een meevallertje: de zorgtoeslag stijgt ook met vier (alleenstaand) tot vijf euro per maand (partner of gezin). Maar ook hiervoor geldt: door de inflatie ga je er waarschijnlijk toch op achteruit.

Subsidiepot elektrische auto's

In 2021 was het geld snel op, inmiddels is de subsidiepot voor de aanschaf van elektrische auto's weer gevuld. De subsidie die je kunt krijgen is wel gedaald, van 4000 euro in 2021 (cataloguswaarde 12.000-45.000 euro) naar 3.350 euro in 2022. Voor een tweedehandsje krijg je 2000 euro subsidie. Let op: in 2023 daalt de subsidie nog verder.

Sigaretten

In de horeca kun je na 1 januari geen sigaretten meer kopen, niet bij de bar en ook niet bij een sigarettenautomaat. Het kabinet wil zo roken ontmoedigen. Een klein lichtpuntje voor rokers: de accijns gaat op 1 januari nog niet omhoog

Lees meer over
WoningmarktHuurwoningSociale huurwoningBelastingThuiswerkenAOWHypotheekEnergierekeningKinderbijslagSalarisMinimumloon