Nieuwe salarisstrook

Je gaat er (waarschijnlijk) maar een beetje op vooruit in salaris dit jaar

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPJe gaat er (waarschijnlijk) maar een beetje op vooruit in salaris dit jaar
RTL

De arbeidsmarkt is krap, en in veel sectoren is een schreeuwend tekort aan mensen. Dat zou je terug kunnen zien in je salaris, zou je denken. Maar helaas: op je salarisstrookje eind deze maand ga je waarschijnlijk maar weinig verschil zien met vorig jaar.

Dat blijkt uit doorrekeningen van hr-dienstverlener Visma Raet. Ze hebben daarvoor gekeken naar afspraken uit een aantal van de grootste cao's van Nederland (zie kader), en wat er verandert in de lonen, pensioenpremies en belastingregels.

Wat het meest bepalend is voor de getallen op je eerste loonstrookje van het jaar: gaat je salaris per januari omhoog door afspraken in de cao van jouw sector, of niet? 

Is dat niet het geval, dan is het resultaat heel mager. Bij een gelijkblijvend brutosalaris gaan Nederlanders er maximaal 0,69 procent op vooruit dit jaar, mede door de belastingen die iets omlaag gaan dit jaar.

Van minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee
Lees ook

Van minimumloon tot energiebelasting: dit verandert in 2022 in je portemonnee

Modaal inkomen

Omdat in veel cao's is afgesproken dat de salarissen elk jaar een beetje (of veel) omhoog gaan, zal de verhoging voor de meeste mensen wel wat hoger uitpakken dan dat. 

Het bruto modale inkomen ligt in 2022 op 2894 euro per maand, ofwel een krappe 35.000 euro op jaarbasis. Dat is 2,77 procent meer dan vorig jaar. Netto houden mensen met een modaal inkomen daar een verhoging van 2,3 tot 2,65 procent van over.

Werknemers in de sector verzorging, verpleging en thuiszorg blijven daarin achter omdat hun pensioenpremie tegelijkertijd ook stijgt: zij zien een verhoging van tussen 2,13 en 2,28 procent.

Wat verandert er concreet?

Mensen die het minimumloon verdienen, zien de duidelijkste verandering. Per 1 januari is het minimumloon verhoogd en ontvangen deze mensen 1,2 procent meer salaris, netto.

Ook hier blijven werknemers in de verzorging, verpleging en thuiszorg een beetje achter: zij gaan er 1,03 procent op vooruit.

Salaris vs inflatie

De kans is groot dat je er onderaan de streep slechter uitkomt dit jaar. Door hard gestegen prijzen van onder andere gas, elektriciteit en producten als kleding, benzine en voedingsmiddelen, ligt de inflatie op dit moment op recordhoogte

In deze video legt Carien ten Have uit hoe het kan dat alles duurder is geworden:

Dat betekent dat de meeste mensen erop achteruit gaan in koopkracht. Alleen als in jouw cao een flinke salarissprong is afgesproken, of je voor een nieuwe baan flink kunt onderhandelen, kan dat effect worden opgeheven. Of als je gebruik maakt van de krappe arbeidsmarkt door voor flinke tarieven als zelfstandige aan de slag te gaan.

Ondanks de hoge inflatie en krappe arbeidsmarkt lijkt het er nog niet op dat bedrijven massaal loonsverhogingen bieden.

Voor mensen die thuiswerken is er één lichtpuntje: vanaf dit jaar kunnen werkgevers een onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag geven. Let wel op: dat is in plaats van een reiskostenvergoeding.

Berekeningen

Om uit te rekenen hoeveel mensen er dit jaar op voor- of achteruit gaan in hun salaris, heeft Visma Raet gekeken naar de cao's die zijn afgesloten in de sectoren verzorging, verpleging en thuiszorg, gemeenten, onderwijs, metaal & techniek en de metaalindustrie. Daarin worden onder andere afspraken gemaakt over loonsverhogingen en pensioenen.

Hoe je salaris concreet uitpakt op je bankrekening, hangt voornamelijk af van de hoogte van je pensioenpremie en belastingregels. Werkgevers trekken van je brutoloon loonheffingen, belastingen en sociale premies af. Ook een pensioenbijdrage of auto van de zaak - als daar sprake van is - worden ervan afgetrokken.

Op de site van Visma Raet kun je voor jouw persoonlijke situatie berekenen hoe je salaris er eind deze maand uit zal zien.

Lees meer over
Visma RaetSalarisBelasting