Ton gepakt

Ruim 100.000 euro voor tandartsassistente na seksuele intimidatie

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPRuim 100.000 euro voor tandartsassistente na seksuele intimidatie
RTL

Een tandarts moet een medewerkster bijna 112.000 euro betalen wegens ernstig verwijtbaar handelen. De vrouw zat ruim twee jaar ziek thuis en verloor uiteindelijk haar baan, mede als gevolg van seksuele intimidatie tijdens een werkreis.

De vrouw ging in 2011 als tandartsassistente aan de slag bij bij de Gelderse tandartsenpraktijk. Vanaf september 2017 werkte zij daar ook enkele dagen in de week als praktijkmanager.

Seksuele intimidatie

Eind dat jaar bezocht de assistente met haar baas, die tandarts en eigenaar van de praktijk is, een driedaagse cursus de Verenigde Staten. Daarbij maakte de man ongewenste seksuele toenaderingen.

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Zo gaf de tandarts haar onder meer een kus op het hoofd, en stelde voor om samen de nacht in zijn hotelkamer door te brengen.

Arbeidsrelatie verstoord

De gebeurtenissen in de VS torpedeerden de arbeidsrelatie tussen de tandarts en zijn assistente. De vrouw wilde na terugkeer niet meer alleen met de man in een ruimte zijn, en kreeg die mogelijkheid ook. Zij hoefde niet meer als zijn assistente te werken.

In september van 2018 zegt de werkgever echter ontevreden te zijn over de werkzaamheden van de vrouw als praktijkmanager. Eenzijdig ontneemt hij haar die taken, en verlaagt haar salaris.

Diezelfde maand dient de vrouw een klacht in over het feit dat de tandarts zich omkleedt in dezelfde ruimte als vrouwelijke collega's. En eind van de maand meldt zij zich ziek.

Werkrelatie verder verzuurd

Dat is het begin van een lange tijd waarin de vrouw ziek thuis zit, en de relatie tussen werkgever en werknemer verder verzuurt. Zo stapt de vrouw naar de rechter om te protesteren tegen de eenzijdige wijziging van haar werkzaamheden en salarisverlaging.

De rechter geeft haar in juli 2019 gelijk, waardoor de tandarts de vrouw haar achterstallig salaris moet betalen. Vervolgens oordeelt uitkeringsinstantie UWV begin 2021 dat de werkgever te weinig heeft gedaan om de vrouw te laten terugkeren op haar werk.

Ontslagprocedure

In maart 2021, bijna 2,5 jaar na de ziekmelding, vraagt de werkgever bij het UVW een ontslagvergunning voor de vrouw aan wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Nadat het UWV de ontslagvergunning weigert, stapt de werkgever naar de rechter om de vrouw toch te kunnen ontslaan, onder meer wegens een verstoorde arbeidsverhouding.

Schadeclaim

De vrouw verzet zich niet tegen de ontbinding van de arbeidsovereenkomst op die grond, maar eiste daarbij wel een schadevergoeding van 362.000 euro wegens zogenoemd 'ernstig verwijtbaar handelen' van de werkgever.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Arnhem afgelopen oktober oordeelde dat de werkgever inderdaad ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.

Verwijtbaar handelen

De kantonrechter constateert dat de tandarts en zijn assistente anders aankijken tegen de gebeurtenissen in de VS eind 2017, maar oordeelt dat daar destijds wel degelijk sprake is geweest van seksuele intimidatie door ongepaste seksuele opmerkingen en ongewenste aanrakingen.

Ook vindt de kantonrechter dat vaststaat dat de vrouw daar sindsdien last van heeft gehad, en zich mede daardoor uiteindelijk ziek heeft gemeld. Door het terugzetten in de functie en salarisverlaging zijn de verhoudingen volgens de rechter 'op scherp' gezet. Ten slotte is de werkgever de re-integratieverplichtingen onvoldoende nagekomen.

Ruime ton ontslagvergoeding

Dat ernstig verwijtbaar handelen komt de tandarts nu duur te staan, nog even los van de jaren die de werkneemster ziek thuis zat.

De kantonrechter oordeelt dat de vrouw recht heeft op een reguliere ontslagvergoeding van bijna 12.000 euro. Daarnaast moet de werkgever haar ook aanvullende ontslag- en schadevergoedingen betalen. Weliswaar niet de geëiste 362.000 euro, maar opgeteld nog steeds een fors bedrag: 100.000 euro.

Advocaat Gerdi Snippe van de tandarts laat weten dat haar cliënt geen inhoudelijk commentaar wil geven op de uitspraak, maar wel in hoger beroep zal gaan. "Dat geeft wel aan dat wij het niet helemaal met de uitspraak eens zijn". Advocaat Robin Wetzer van de tandartsassistente kon nog geen toelichting geven.

Lees meer over
OntslagSeksuele intimidatie#MeToo