ABN Amro verwacht dat de huizenprijzen met 12,5 procent stijgen
De woningmarkt koelt voorlopig nog niet af, integendeel. De lage rente, de krapte op de arbeidsmarkt en het beperkte aanbod van woningen stuwen de prijzen dit jaar verder door het dak. Dit jaar worden huizen gemiddeld maar liefst 12,5 procent duurder, verwacht ABN Amro.
Dat is een forse bijstelling van de 10 procent waar de bank in oktober 2021 nog vanuit ging. Voor volgend jaar verwacht de bank een stijging van de huizenprijzen van 5 procent.
Goedkoop lenen
Als voornaamste reden voor de forse stijging geeft de bank de lage hypotheekrente. Die zal weliswaar niet verder dalen, maar ook niet stijgen. "Dit betekent dat de huizenprijzen verder kunnen stijgen", duidt Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau van de bank.
Vanwege de lage rente is het goedkoop om geld te lenen om een huis te kopen, wat ervoor zorgt dat de huizenprijzen stijgen. Er zijn immers meer mensen die op jacht gaan naar een huis. Het prijsopdrijvende effect hiervan zal dit jaar wel wat minder zijn, verwacht de bank, omdat de rente al enige tijd zo laag staat en dit dus 'meer en meer in de huizenprijzen verwerkt zit'.
Krapte arbeidsmarkt
Er speelt nog iets anders dat voor hogere huizenprijzen zorgt: de krapte op de arbeidsmarkt. Het schreeuwende personeelstekort in steeds meer sectoren zorgt ervoor dat mensen die aan een nieuwe baan beginnen stevig kunnen onderhandelen over hun salaris. En meer loon betekent dat zij meer kunnen bieden op een huis, wat er weer voor zorgt dat de prijzen verder stijgen.
Als de lockdownmaatregelen weer worden opgeheven zal het daarop volgende economische herstel de lonen nog verder opstuwen, verwacht Bokeloh.
De derde oorzaak van de verdere oververhitting van de huizenmarkt zit hem in het gigantische tekort aan huizen dat in de verkoop staat. Wie op huizenjacht gaat heeft grofweg de keuze uit anderhalf huis, eigenlijk geen keuze dus, aldus de bank.
Overbieden
Met zo veel concurrentie is het dan ook niet verwonderlijk dat kopers tot het uiterste gaan om hun slag te slaan. Acht op de tien huizenkopers biedt meer dan de vraagprijs, wat de prijzen alleen maar verder opdrijft.
De problemen op de woningmarkt zijn één van de belangrijkste prioriteiten voor het nieuwe kabinet, dat vanaf maandag 10 januari aan de slag gaat. De bank heeft alleen weinig vertrouwen in de manier waarop het kabinet Rutte IV het probleem wil aanpakken.
Een van de speerpunten is om per jaar 100.000 nieuwe huur- en koopwoningen te bouwen, om zo het tekort van 1 miljoen woningen in een periode van tien jaar weg te werken. De grote vraag is of dit lukt, omdat het personeelstekort ook in de bouw speelt.
"Het blijft onduidelijk hoe een minister het verschil kan maken, omdat er geen geld voor extra mankracht is gereserveerd en niet is uitgewerkt welke aanvullende bevoegdheden de minister krijgt", aldus Bokeloh.