Zzp'ers

Loodgieter of timmerman nodig? Tarieven stijgen ruim 32 procent

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Bert VerhoeffLoodgieter of timmerman nodig? Tarieven stijgen ruim 32 procent
RTL

Als je dit jaar wat aan je huis wilt laten doen, dan ben je een stuk duurder uit. De verwachting is dat zelfstandige loodgieters hun tarieven met bijna 37 procent zullen verhogen, timmerlieden met een kleine 33 procent en elektriciens met ruim 28 procent.

Dat blijkt uit een analyse van arbeidsmarktdataspecialist Intelligence Group met HR-dienstverlener HeadFirst Group.

Het model kijkt naar de constante verhoging van tarieven, van 1,8 procent per jaar. Maar verder speelt mee in hoeverre er een tekort is aan werknemers in een bepaalde beroepsgroep. Vooral zzp'ers met een praktisch beroep zullen hun tarieven verhogen, blijkt uit het model.

De prijzen stegen harder dan de lonen, koopkracht daalt
Lees ook

De prijzen stegen harder dan de lonen, koopkracht daalt

Ook meubelmakers en hoveniers

Niet alleen als je een loodgieter, een timmerman of-vrouw of elektricien nodig hebt zul je fors meer moeten betalen. Dat is ook het geval als je wat anders in je woning wilt laten doen.

Zo zullen meubelmakers en stoffeerders 12 procent meer gaan rekenen en schilders bijna 4 procent. Als je voor je tuin een hovenier inhuurt, dan kun je een tariefsverhoging van een kleine 12 procent verwachten, aldus Intelligence Group, met HR-dienstverlener HeadFirst Group.

Nieuwbouw

Ook als je een huis laat bouwen of een nieuw huis koopt, dan zul je nog meer je portemonnee moeten trekken.

Een bouwvakker in de ruwbouw (het maken van de fundering, muren, vloeren en het dak) zal bijna 10 procent meer gaan vragen en een bouwvakker in de afbouw (alles dat gebeurt nadat een gebouw wind- en waterdicht is) bijna 22 procent.

Automonteur

Als je je auto naar de garage brengt, zul je volgens het model ook flink duurder uit zijn. Automonteurs zullen zo'n 10 procent meer gaan rekenen.

Afgelopen jaar stegen de cao-lonen in Nederland met gemiddeld 2,1 procent. Dan wordt het een stuk lastiger om vaklieden in te kunnen huren, als je ze al kunt vinden. 

Machinemonteur: + 45 procent

Als je zelf in één van die bovengenoemde sectoren zit, dan ben je uiteraard spekkoper. Zo zal een machinemonteur bijna 45 procent meer in rekening kunnen gaan brengen en elektrotechnische ingenieurs meer dan 40 procent.

Gemiddelde stijging veel lager

Maar niet iedereen zal zoveel meer kunnen gaan vragen. Gemiddeld zullen hoogopgeleide professionals gemiddeld 5 procent per uur meer kunnen gaan rekenen.

En als je buschauffeur of trambestuurder (-1,3 procent) bent, of bibliothecaris (-2,8 procent) of manager logistiek (-8,2 procent), dan zul je je tarief waarschijnlijk moeten verlagen, denken Intelligence Group en HeadFirst Group.

Oproep

Anderhalf jaar wachten tot je keuken gezet kan worden? Duizenden euro’s meer moeten betalen voor je aannemer dan gedacht? Of zit je met lekkende goten terwijl er in de verste verte geen timmerman te vinden is?

Het tekort aan vakmensen zorgt ervoor dat veel huizenkopers en -verbouwers met de handen in het haar zitten. Heb jij ook zo’n ervaring en wil die met ons delen? Stuur dan een mail naar matthias.pauw@rtl.nl