Ook zachte weer speelt mee

Gasprijs daalt verder doordat LNG-schepen naar Europa varen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Gerard TilGasprijs daalt verder doordat LNG-schepen naar Europa varen
RTL

De gasprijs is gedaald tot onder de 94 euro per megawattuur. Dat komt doordat extra tankers met aardgas naar Europa varen en vooral door het zachte weer van de afgelopen tijd.

Sinds de top van maar liefst 188 euro per megawattuur op 21 december, net iets meer dan twee weken geleden dus, is de prijs op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, precies gehalveerd.

Dat komt doordat meer tankschepen met aardgas (vloeibaar gemaakt om het makkelijker te kunnen vervoeren) naar Europa varen in plaats van naar het Verre Oosten, legt energieanalist Jilles van den Beukel uit. Nóg belangrijker is overigens dat het in Europa nu niet zo koud is voor de tijd van het jaar, zegt hij. Als het niet zo koud is, dan wordt er eenvoudigweg minder gas verbruikt.

Geen gasaansluiting, toch een fiks hogere energierekening
Lees ook

Geen gasaansluiting, toch een fiks hogere energierekening

Schepen maakten rechtsomkeert

Dat er meer schepen naar Europa koers zetten komt doordat de prijzen in Europa twee weken geleden zo hoog waren, veel hoger ook dan in het Verre Oosten. Dat leidde ertoe dat het voor handelaren toen aantrekkelijker was om schepen naar Europa te laten varen in plaats van bijvoorbeeld naar Japan of China.

De schepen met gas komen vanuit de VS en het westen van Afrika deze kant op. In een geval stuurden handelaren een schip terug door het Panamakanaal om koers te zetten naar Europa. Daarvoor moesten bijna 400.000 dollar aan extra kanaalkosten worden betaald, maar blijkbaar was het alsnog rendabel.

De vraag in China daalt met Chinees Nieuwjaar in aantocht, wanneer de activiteit van fabrieken traditioneel afneemt. Ook mogen bedrijven minder uitstoten vlak voor de Olympische Spelen.

Druppel op gloeiende plaat

Sommige van die tankers komen nu aan. In totaal zijn nu dertien tankers onderweg naar Europa in plaats van naar Azië. Toch zet dat niet zo heel veel zoden aan de dijk, aldus Van den Beukel.

Die schepen zijn misschien goed voor 1 miljard kubieke meter gas en dat is maar zo'n 2,2 procent van de in totaal 450 miljard kubieke meter gas die er per jaar wordt verbruikt, zegt hij. 

Tekort wat teruggebracht

Door het recente relatief zachte weer is het tekort van de opslag van gas met 10 procent teruggebracht, aldus Van den Beukel. Prima natuurlijk, maar er is nog altijd een tekort in vergelijking met de niveaus die je normaal gesproken rond deze tijd van het jaar ziet. Het echt koude seizoen moet nog beginnen.

Nog belangrijker dan het weer in Europa voor de gasprijs, is overigens het weer in het Verre Oosten, zegt Van den Beukel. Die markt is een stuk groter dan die in Europa. Een koude winter daar zorgt dus voor een gigantische vraag naar gas. Dat zie je hier ook terug in de prijs.

75-100 euro

Het is onmogelijk om het weer voor de rest van deze winter (op het noordelijk halfrond) te voorspellen stipt Van den Beukel aan. Hij denkt in ieder geval niet dat de gasprijs de forse daling van de afgelopen tijd zal doorzetten. "Ik verwacht een prijs van tussen de 75 en 100 euro per megawattuur in deze winter in Europa", aldus Van den Beukel.

Dat is dus minder dan een paar weken geleden, maar aanzienlijk meer dan de prijs van onder de 20 euro van een jaar geleden.