Twaalf keer te laat

Ontslag op staande voet na laatkomen op het werk

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslag op staande voet na laatkomen op het werk
RTL

Een installatiebedrijf mag een monteur ontslaan, omdat hij regelmatig niet op tijd op zijn werk kwam. Volgens zijn werkgever kwam de man in een half jaar tijd twaalf keer te laat.

De monteur werkte sinds begin 2018 bij installatiebedrijf DNR Energy in Alkmaar, maar verscheen regelmatig niet op tijd op zijn klus of ophaalplek. Eind augustus was de maat vol en ontsloeg zijn werkgever hem op staande voet.

Daardoor ontving de man geen ontslagvergoeding en kon hij ook geen aanspraak maken op een ww-uitkering.

Structureel te laat

Volgens zijn werkgever zou de monteur structureel veel te laat komen, waardoor de bedrijfsvoering van DNR Energy in het gedrag kwam.

Uitslaper kan fluiten naar geëiste ontslagpremie van 50.000 euro
Lees ook

Uitslaper kan fluiten naar geëiste ontslagpremie van 50.000 euro

Uit de urenadministratie en Whatsapp-berichten zou blijken dat de man in een periode van zes maanden voorafgaand aan het ontslag twaalf keer een half tot heel uur te laat was.

In de laatste week van augustus zou hij zelfs vier van de vijf werkdagen te laat zijn gekomen, met een uitschieter van 2,5 uur op de laatste dag.

Ontslagvergoedingen

De monteur accepteerde dat hij zijn baan kwijt was, maar stapte wel naar de rechter om ontslagvergoedingen en achterstallig salaris te eisen. In totaal claimde hij bijna 22.000 euro.

Voor de rechtbank Noord-Holland in Alkmaar voerde hij aan dat zijn werkgever de zaak overdreef, en hem niet op staande voet had mogen ontslaan. Hij erkende regelmatig wat later te zijn, maar volgens hem ging dat om vijf minuten tot hooguit een kwartier.

Als verzachtende omstandigheid voerde hij aan dat hij op het punt van een burn-out stond, en overlegde daarbij een brief van zijn huisarts. De laatste keer zou hij ziek zijn geweest. Bovendien zou hij nooit door zijn werkgever zijn gewaarschuwd om op tijd te komen.

Groen licht voor ontslag

Voor een ontslag op staande voet moet een werknemer het bont hebben gemaakt want de drempels daarvoor zijn in Nederland behoorlijk hoog. Toch krijgt de werkgever er in dit geval groen licht voor. Volgens de kantonrechter is structureel te laat komen 'een dringende reden die een ontslag op staande voet rechtvaardigt'.

Omdat de monteur geen onderbouwing gaf voor zijn stelling dat de urenadministratie niet bewees dat hij een half tot heel uur te laat kwam, verwierp de kantonrechter dat verweer.

Geen ziekmelding

Ook dat hij naar eigen zeggen op de rand van een burn out stond en de laatste dag ziek was, legde te weinig gewicht in de schaal. Volgens de kantonrechter had de man zich dan moeten ziekmelden.

Ook zijn verweer dat hij de waarschuwingsbrief van zijn werkgever nooit had gekregen hielp de monteur niet. Dat hij die aangetekende brief niet ophaalde bij PostNL moet volgens de kantonrechter voor zijn eigen rekening komen.

Daarmee houdt het ontslag op staande voet stand, en hoeft het installatiebedrijf de man geen ontslagvergoedingen te betalen. Ook heeft de monteur geen recht op achterstallig salaris, omdat hij akkoord zou zijn gegaan met een loonsverlaging in ruil voor een overurenregeling en extra vrije dagen.

Lees meer over
OntslagArbeidsrecht