Stijging van 86 procent

Energieprijzen schieten omhoog, geen toename betaalachterstanden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP Foto/HHEnergieprijzen schieten omhoog, geen toename betaalachterstanden
RTL

Wie afgelopen januari een energiecontract afsloot, is liefst 86 procent duurder uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Zowel de elektriciteits- als de gasprijzen zijn met honderden euro's gestegen. De torenhoge energieprijzen leiden vooralsnog niet tot meer klanten met betalingsproblemen, zeggen energiemaatschappijen.

Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro meer dan hetzelfde huishouden een jaar eerder kwijt was, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Lagere energiebelasting compenseert gedeeltelijk

Je energierekening is opgebouwd uit vaste en variabele kosten voor transport en levering van energie. Met name de variabele leveringskosten zijn enorm gestegen: voor gas met 346,2 procent en voor elektriciteit met 347,6 procent. 

Voor de levering van gas is een huishouden met een gemiddeld verbruik daardoor bijna 1100 euro meer kwijt op jaarbasis. Voor elektriciteit is dat 600 euro. De lagere energiebelasting (417 euro voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) compenseert deze stijging maar gedeeltelijk.

Onder gemiddeld verbruik verstaat het CBS overigens 1169 m3 gas op jaarbasis en 2479 kWh elektriciteit (voor 2022). In de berekening zijn alleen nieuw afgesloten contracten meegenomen, niet meerjarige contracten die nog lopen.

Kwekers kassen bezorgd over gastekort: gedwongen stop dreigt
Lees ook

Kwekers kassen bezorgd over gastekort: gedwongen stop dreigt

De drie grote energieleveranciers Vattenfall, Essent en Eneco zeggen tegen RTL Z dat ze ondanks de hard gestegen prijzen nog niet meer klanten met schulden, betaalachterstanden of betalingsregelingen zien.

Afrekening volgt

Wel geven zij aan dat dit beeld er over en paar maanden heel anders uit kan zien, omdat er ook veel klanten zijn met een kortlopend contract. Zij krijgen de afrekening nog. Wanneer is voor iedereen anders; de komende maanden wordt duidelijk wie er in de knel komen.

Instituut voor budgetvoorlichting Nibud is al langer somber over de stijgende energieprijzen en daarbij horende inflatie. Het instituut had niet voorzien dat de prijzen voor gas en elektriciteit in de afgelopen maanden zó ver op zouden lopen.

Waarom je gasrekening zo hoog is, leggen we in onderstaande video uit:

Huishoudens die een meerjarig contract hebben afgesloten, voordat de energieprijzen in de zomer van 2021 sterk begonnen te stijgen, zijn nu in zekere zin spekkoper. Zij hebben geen last van stijgende leveringstarieven, maar wel het voordeel van de lagere energiebelasting.

Verbruik speelt ook een rol

Niet alleen de gestegen prijzen voor de levering van energie zijn van invloed op je uiteindelijke energierekening, ook je verbruik speelt natuurlijk een rol. Hoe meer energie je verbruikt, hoe hoger het bedrag onderaan de streep.

Tot slot maken ook huishouden en woonvorm nogal wat uit. Zo blijkt uit de cijfers van het CBS dat twee of meer personen in een oude, grote vrijstaande woning zo'n 96 procent meer kwijt zijn aan energie dan een jaar eerder. Een éénpersoonshuishouden in een nieuw, klein appartement hoeft 'slechts' 70 procent meer af te tikken.

Lees meer over
CBSVattenfallEnecoEssentEnergiecrisisEnergieEnergierekeningElektriciteit