1000 euro van de overheid

Uren in de wacht voor aanvraag opleidingssubsidie: 'Stoom komt uit mijn oren'

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Privéfoto.Uren in de wacht voor aanvraag opleidingssubsidie: 'Stoom komt uit mijn oren'
RTL

1000 euro op kosten van de overheid. Wie een opleiding wil volgen, kan daar sinds gisteren subsidie voor aanvragen. Het liep storm. Daardoor liep het inlogsysteem van het UWV compleet vast. Nathalie Montfoort probeerde twaalf uur lang tevergeefs een subsidieverzoek in te dienen. "Het is gelukt, maar ik heb er 180 grijze haren bij."

Studeren is duur en veel Nederlanders scholen zich na hun studietijd niet of nauwelijks meer bij. Tenzij je zelf betaalt ben je afhankelijk van de ruimhartigheid van je baas. Zelfstandigen of mensen zonder werk hebben helemaal pech, die moeten zelf alles ophoesten bij om- en bijscholing.

Opleidingen zijn sinds 1 januari ook niet meer aftrekbaar bij de belastingaangifte. Om te zorgen dat we een leven lang leren, is er sinds 1 maart een persoonlijk ontwikkelbudget.

Wie een erkende opleiding wil volgen, krijgt daarvoor maximaal 1000 euro per jaar van de overheid. Voor 2022 is er een budget van 160 miljoen euro, verdeeld over vijf rondes. 

Enorme wachtrij

Het aanvraagloket ging gisteren om 10.00 uur open, Nathalie Montfoort zat klaar achter de pc. “Ik dacht, ik doe het om 10.00 uur meteen, dan kan ik om 10.30 uur een overleg in en dan is het wel klaar. Maar ik kwam meteen in een enorme digitale wachtrij. Er stond dat het een uur zou duren, maar die melding bleef bijna de hele dag staan.”

Rond 17.00 uur leek ze eindelijk aan de beurt te zijn. De teller liep terug naar 40 minuten. “Ik wilde net naar de brievenbus, maar besloot thuis te blijven en toen liep de wachttijd opeens weer op naar een uur.”

Kabinet komt met subsidie voor bijscholing: 'Nodig voor toekomst'
Lees ook

Kabinet komt met subsidie voor bijscholing: 'Nodig voor toekomst'

Uren wachten

Toen ze eindelijk aan de beurt was, liep het systeem vast. "Ik wil een opleiding storytelling bij SRM gaan doen met het geld van de overheid. Dan kan ik het opleidingsbudget van mijn werkgever voor een andere studie gebruiken. Ik had vooraf alles geregeld, een aanmeldingsbewijs van de opleider gekregen enzovoorts. Ik heb alles uitgebreid ingevuld, maar het computersysteem gaf steeds aan dat de activiteit onbekend was." 

Om 22.00 uur ’s avonds gaf ze het boos op. De stoom kwam intussen uit haar oren. "Een frustrerende dag."

Subsidiepot bijna leeg

Vandaag deed ze een nieuwe poging. “Op Twitter had ik mensen gezien met dezelfde problemen, de tip was daar dat je minder in moest vullen. Toen bleek het goed te gaan. Vandaag rond 14.30 uur is het eindelijk gelukt. Nog net op tijd, want de subsidiepot was al bijna leeg.”

Ze is blij dat haar aanvraag nu goed is ingediend. "Maar ik heb er wel 180 grijze haren bij. Stom dat de overheid dit niet beter regelt. Ik heb ook de helpdesk proberen te bellen, maar daar kwam je ook niet tussen, gewoon veel te druk." 

Technische problemen

Een woordvoerder van het UWV erkent dat er met name de eerste dag problemen waren. "Dit is een nieuwe regeling en heel veel mensen hebben belangstelling. Door de grote toeloop zijn er technische problemen en lange wachtrijen ontstaan. Maar die zijn in de loop van de dag weggewerkt en nu werkt het systeem weer stabiel."

De eerste 1,5 dag kwamen 30.000 aanvragen binnen. 80 procent van het budget was daarmee op. "Maar er komen nog meer subsidierondes. We hadden vooraf al ingeschat dat niet iedereen deze ronde aan de beurt zou komen."

Aanmeldingsbewijs

Wie een aanvraag wil indienen, moet wel huiswerk gedaan hebben. "Je moet je al ingeschreven hebben voor een cursus en het aanmeldingsbewijs uploaden. Die opleiding moet ook erkend zijn door DUO en dus in het scholingsregister staan."

Te veel informatie uploaden, zoals Montfoort eerst deed, is ook niet goed. "Zodra er ergens een letter verkeerd staat of je een foutje maakt, loopt het systeem vast. Dat kan voor irritatie zorgen. We adviseren om alleen opleiding en opleider in te vullen," aldus het UWV.

Het UWV verwacht dat het budget voor de eerste periode vandaag al op is.

Lees meer over
UWVMinisterie van Onderwijs, Cultuur en WetenschapOnderwijsBijscholingOmscholingSubsidieCarrière