Schiphol het duurst

Vakantiegangers opgelet: parkeren op vliegveld is veel duurder geworden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey GroenewegVakantiegangers opgelet: parkeren op vliegveld is veel duurder geworden
RTL

Als je in de meivakantie of in de zomer met het vliegtuig op vakantie gaat, dan ben je flink meer kwijt aan parkeerkosten dan vóór corona. Op Schiphol betaal je voor een weekend zelfs 29 procent meer.

Dat blijkt uit een onderzoek van Vliegveldinfo.nl, dat de parkeertarieven van verschillende vliegvelden in Nederland, maar ook in België en Duitsland, op een rijtje zette. Daarbij is er vanuit gegaan dat je online reserveert.

We durven weer meer vakantie te boeken: 'Meer boekingen dan voor corona'
Lees ook

We durven weer meer vakantie te boeken: 'Meer boekingen dan voor corona'

Goedkopere parkeerplaatsen dicht

Dat de parkeertarieven omhoog zijn gegooid komt volgens het onderzoek doordat er onder meer op Schiphol en het Brusselse Zaventem goedkopere parkeerplaatsen tijdelijk zijn gesloten. Er werd tijdens corona immers minder gevlogen en die parkeerplaatsen liggen wat verder van de luchthaven vandaan.

Andere oorzaken die worden genoemd voor de prijsstijgingen zijn onder meer de oplopende inflatie.

Schiphol

De meeste Nederlanders vertrekken nog altijd vanaf Schiphol en dat is ook meteen zo'n beetje de duurste luchthaven qua parkeertarieven.

Een weekje parkeren kost er nu 79,75 euro, dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van het tarief net voor de coronacrisis. En als je er alleen een lang weekend op uit gaat, dan ben je 64,50 euro kwijt, oftewel een toename van maar liefst 29 procent.

Eindhoven en Rotterdam

Eindhoven Airport, de tweede luchthaven van ons land, werd voor een lang weekend bijna 19 procent duurder (40,95 euro) en een week parkeren kost nu 7 procent meer (72,60 euro).

Rotterdam The Hague Airport werd voor een lang weekend 28 procent duurder (43 euro) en voor een weekje bijna 25 procent (72,60 euro). Maar dat vliegveld is niet zo groot, zodat je dan wel bijna in de vertrekhal kunt parkeren, dus lekker dichtbij.

'Goedkoop' uit op in Duitsland

Sommige vliegvelden in de buurt van Nederland, zoals het Duitse Weeze (waar vandaan Ryanair vliegt) hielden de tarieven gelijk.

Een paar vliegvelden over de grens hebben de parkeertarieven zelfs verlaagd, zoals het Duitse Bremen, maar daarvandaan vertrekken niet zoveel vluchten en voor veel Nederlanders is dat wat verder reizen.

Stille Belgische vliegvelden het goedkoopst

Over het algemeen geldt: hoe kleiner de luchthaven, hoe minder je kwijt bent aan parkeren. Maar voor veel Belgische vliegvelden geldt dat dan weer niet.

Zo zijn, als je voor een week parkeert, de bescheiden vliegvelden van Oostende-Brugge, Luik en Antwerpen duurder dan Schiphol. Op Antwerpen ben je voor een week zelfs 120 euro kwijt, dat is de helft meer dan vóór corona en ook de helft meer dan nu op Schiphol.

Geluk bij een ongeluk: daar vandaan vertrekken maar weinig vliegtuigen, net zoals vanaf Oostende-Brugge en Luik. Dus de kans dat je daar vandaan een vlucht boekt is niet zo groot.

Trein of wegbrengen

Al met al moet je er dus rekening mee houden dat je voor parkeren al een stukje meer van je vakantiebudget kwijt bent dan voorheen.

Je kunt natuurlijk ook met de trein, als je niet zo ver weg woont, of je moet je buren of familie lief aankijken.

Lees meer over
SchipholEindhoven AirportParkeren