Dag corona, hallo Costa

Luxer, duurder, verder! We kunnen weer op vakantie dus we nemen het ervan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Luxer, duurder, verder! We kunnen weer op vakantie dus we nemen het ervan
RTL

Naar de Spaanse Costa of Turkse Rivièra: we boeken weer volop vakanties naar het buitenland nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende reisorganisaties. En daarbij valt iets op: we gunnen onszelf een stuk meer luxe dan voor corona.

Grote reisorganisaties zien dat veel meer mensen vakanties boeken naar het buitenland vergeleken met de periode voor corona. "Grote vakantiebestemmingen als Spanje en Griekenland hebben nu al meer boekingen in vergelijking met hetzelfde moment in 2019", zegt TUI.

"Sinds de coronamaatregelen in februari volledig zijn afgeschaft, gaat het op dit moment ontzettend hard", zegt touroperator Vancansoleil. 

Duurdere vakanties

En daarnaast geven mensen ook een stuk meer geld uit aan de vakanties. "Opvallend is dat veel vakantiegangers voor de luxere accommodaties (all-inclusive en appartementen) kiezen en gemiddeld zo'n 10 procent meer uitgeven aan hun vakantie", zegt Sunweb. "We merken dat veel meer mensen onze luxe accommodaties boeken, zoals de stacaravan en glampingtenten", zegt Vacancsoleil.

D-reizen: "Ze boeken kamers met zeezicht of aan het zwembad. Ook merken we dat de 5 sterrenhotels erg in trek zijn."

Hoe erg is 12 procent inflatie? 'Gasrekening soms 100 euro duurder'
Lees ook

Hoe erg is 12 procent inflatie? 'Gasrekening soms 100 euro duurder'

Sectorspecialist Leisure Jos Klerx (Rabobank) ziet ook dat mensen meer geld uitgeven aan vakanties. Maar dat komt ook omdat vakanties duurder zijn geworden, zegt hij.

"We hebben te maken met inflatie, kerosine wordt duurder en dus ook vliegtickets. Momenteel hebben mensen nog wat spaargeld door corona, waardoor ze het kunnen betalen, maar dat blijft niet zo. Als mensen straks een stuk meer moeten betalen voor hun energierekening, kunnen ze minder uitgeven aan hun vakantie."

'Klaar met thuisblijven'

Ook vraag en aanbod spelen een rol, zegt Klerx. "Want mensen zijn nu volop aan het boeken voor de mei- en zomervakantie omdat de coronamaatregelen zijn afgeschaft, en dan gaan die prijzen dus ook wat omhoog."

Daarnaast benadrukt Klerx dat een grote groep mensen helemaal niet op vakantie kan vanwege de hoge kosten. "Die moeten we niet vergeten."

Turkije is een populair vakantieland binnen Europa© ANP
Turkije is een populair vakantieland binnen Europa

Hoe het komt dat veel meer mensen op vakantie gaan, vergeleken met voor corona? "Mensen zijn echt klaar met thuisblijven", meldt reiskoepel ANVR. "De meesten zijn natuurlijk twee jaar in Nederland gebleven dus hebben zin om naar het buitenland te gaan. Je ziet wel dat reizen binnen Europa een stuk populairder zijn dan intercontinentale reizen gaan. Ik denk dat de oorlog in Oekraïne mogelijk ook een rol speelt."

'Geweldig dat het weer kan'

Leonardus uit Roermond is een van de mensen die dit jaar niet thuisblijft. Hij gaat samen met zijn vriend en zoontje op vakantie naar Tenerife. "Voor het eerst sinds drie jaar!", zegt hij.

"We zijn in 2019 voor het laatst geweest, want daarna kwam de coronacrisis. Na de eerste lockdown durfden we nog niet op vakantie te gaan, door onzekerheid of het wel door kon gaan en het gedoe met regels. Dat het nu weer kan, is geweldig."

Leonardus met zijn vriend tijdens hun vakantie drie jaar geleden, ook in Tenerife© Eigen foto
Leonardus met zijn vriend tijdens hun vakantie drie jaar geleden, ook in Tenerife

Maar iets luxers heeft Leonardus niet geboekt, ze gaan naar hetzelfde hotel als de vorige keer. Hoe het komt dat sommige mensen wel die hang naar luxe voelen, komt volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels door compensatiedrang. "Mensen willen inhalen wat ze de afgelopen jaren hebben gemist", zegt hij.

"We hebben veel thuis moeten werken en dat was niet voor iedereen even comfortabel. Die groep zoekt dan juist datgene op wat ze thuis misten. Op deze manier krijgen mensen de balans weer terug."

Lees meer over
Tui TravelCorendonSunwebD-ReizenCoronamaatregelenVakantie