Schadeclaim afgewezen

Ontslagen zorgbestuurder eist 2,3 miljoen, maar moet 22.000 euro betalen

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslagen zorgbestuurder eist 2,3 miljoen, maar moet 22.000 euro betalen
RTL

De ex-toezichthouders van de Gelderse zorginstelling Diafaan hoeven een in 2014 ontslagen topman geen schadevergoeding van ruim 2,3 miljoen euro te betalen. Volgens de topman was hij het slachtoffer van een door hen ontketende 'heksenjacht'.

De afgewezen schadeclaim blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Gelderland in Arnhem.

Vermoedens van gesjoemel

Diafaan was een ouderenzorginstelling in het Gelderse Zevenaar, met acht woonzorgcentra, 1800 bewoners en 1100 medewerkers. In 2014 werd bestuursvoorzitter Will ten Westeneind door de raad van commissarissen ontslagen na vermoedens van gesjoemel.

Ontslag zorgtopman om verdenking gesjoemel
Lees ook

Ontslag zorgtopman om verdenking gesjoemel

De kantonrechter stelde destijds vast dat de arbeidsovereenkomst mocht worden ontbonden, omdat Ten Westeneind verwijtbaar had gehandeld. Wel kreeg hij een ontslagvergoeding van 45.000 euro mee. Nog geen twee jaar later ging de zorginstelling failliet.

Minder ernstig

Nadat zou zijn gebleken dat het gesjoemel minder ernstig was dan in eerste instantie door de zorginstelling werd gevreesd, wist Ten Westeneind begin 2020 te schikken met de curator van Diafaan.

Volgens een toenmalig bericht in De Gelderlander zou hem daarbij uiteindelijk ook de contractuele beëindigingsvergoeding van 329.000 euro zijn uitbetaald. Curator Coen Houtman was vandaag nog niet bereikbaar om dit te bevestigen.

Miljoenenclaim

Nu blijkt dat Ten Westeneind vervolgens met een forse schadeclaim achter de toezichthouders van de zorginstelling en Hoffman Bedrijfsrecherche aanging.

Volgens de ex-topman waren zij aansprakelijk voor de schade die hij door zijn ontslag heeft geleden. In totaal eiste hij 2.325.000 euro aan loonderving, pensioenschade, kosten en smartengeld.

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Gelderland blijkt dat Ten Westeneind naast de miljoenenvergoeding heeft gegrepen.

Volgens de rechters waren er voor de toezichthouders voldoende signalen om onderzoek te doen en de bestuurder op straat te zetten. Ook valt hen geen verwijt te maken van de negatieve publiciteit die het ontslag opleverde.

Geen cent betalen

Zowel de commissarissen als het recherchebedrijf hoeven Ten Westeneind geen cent te betalen. Bovendien moet de bestuurder opdraaien voor een deel van de juridische kosten van de tegenpartijen, in totaal ruim 22.000 euro.

Het is nog niet bekend of Ten Westeneind tegen de uitspraak in hoger beroep gaat. De ontslagen bestuurder reageerde nog niet op een verzoek om commentaar. Zijn advocaat Winny van Engelenhoven was onbereikbaar, en haar kantoorgenoot Aart Jan Stokkers zegt geen toelichting te kunnen geven.

Korte metten

Daan Baas, de advocaat van de toezichthouders, zegt blij te zijn met de uitspraak. "Het oordeel van de rechtbank is in een vonnis van 24 pagina's uitvoerig toegelicht. Daaruit blijkt dat de toezichthouders in 2014 juist hebben gehandeld. De vorderingen zijn door de rechtbank integraal afgewezen, meer kan je je niet wensen."

Ook Elise Troll, de advocaat van het recherchebedrijf, toont zich tevreden. "De rechters maakten korte metten met de argumenten van de bestuurder. Het zal voor hem best pijnlijk geweest zijn, want alles werd weer door de rechtbank opgerakeld. Daarbij kwamen opnieuw allerlei feitelijkheden langs waardoor hij er niet prettig uitkwam, zoals de opmaak van valse facturen."

Troll denkt daarom dat het voor de ex-topman lastig zal worden om in hoger beroep te gaan.

Lees meer over
Will ten WesteneindDiafaanOntslagOuderenzorg