'Informele bedrijfscultuur'

123Inkt-trainer de laan uit na seksuele opmerkingen: 'Je lijkt me wel een pittige'

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP123Inkt-trainer de laan uit na seksuele opmerkingen: 'Je lijkt me wel een pittige'
RTL

Een verkooptrainer van kantoorartikelenwinkel 123Inkt is zijn baan kwijtgeraakt, omdat hij herhaaldelijk seksueel grensoverschrijdende opmerkingen maakte tegen een vrouwelijke collega. "Je lijkt mij wel een pittige. Zo eentje die je optilt en op bed kan neergooien om hard seks mee te hebben."

De man werd eind april op staande voet door zijn werkgever ontslagen, maar stapte naar de rechter om zijn baan terug te krijgen. Volgens hem waren zijn opmerken niet seksueel bedoeld en pasten zij in de bedrijfscultuur.

De kantonrechter zette onlangs een streep door het ontslag op staande voet, maar toch raakt de man zijn werk kwijt.

Inktpatronen

De man werkte sinds 2015 bij 123Inkt, een webwinkel voor kantoorartikelen als inktpatronen voor printers en kopieermachines. Het bedrijf uit Nederhorst den Berg, dat werd opgericht door ondernemer Gerben Kreuning, telt inmiddels 300 werknemers en staat sinds dit voorjaar in de etalage voor 500 miljoen euro.

In april ontving 123Inkt een klacht van een medewerkster over aanhoudend seksueel grensoverschrijdend gedrag van een collega, die onder meer interne verkooptrainingen gaf.   

Lekker

Volgens de verklaring van de vrouw was de man begonnen met relatief onschuldige opmerkingen over haar uiterlijk, zoals 'wat zie je er lekker uit vandaag'. Later werd de man wat directer, met opmerkingen als 'Nee, ik wil geen thee, maar wel eens een wijntje drinken bij jou thuis.'

Ook zou de man haar Instagram-posts hebben bekeken, en in reacties bij haar foto's hebben gezet dat hij 'haar wel zou doen'.

Harde seks

Ook waren er verschillende incidenten waarbij collega's aanwezig waren. Zo vroeg de man in november of hij een dropje van de vrouw mocht, en of zij die in zijn mond wilde doen. Toen de vrouw dat weigerde omdat zij dat smerig vond, gaf hij haar een por in haar zij.

In januari sprak de man tijdens een rookpauze met enkele andere collega's over seks. Daarbij vroeg de man aan de vrouw hoe zij in bed was. Toen zij geen antwoord gaf, zou hij gezegd hebben: "Je lijkt mij wel een pittige. Zo eentje die je optilt en op bed kan neergooien om hard seks mee te hebben."

Beter niet

Een leidinggevende sprak de man vervolgens aan op zijn gedrag, met de opmerking dat sommige onderwerpen beter niet op de werkvloer besproken kunnen worden.

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer
Lees ook

Zo vaak komt seksueel ongewenst gedrag voor op jouw werkvloer

Desondanks zou de man ook tijdens een vrijdagmiddagborrel en een personeelsetentje in maart en april weer seksuele toespelingen hebben gemaakt. Zijn poging om tijdens een bedrijfsfeestje met de vrouw te dansen werd geblokkeerd door ingrijpen van haar teamleider.

Ontslag op staande voet

Na onderzoek en onderhandelingen over een vertrekregeling, ontsloeg het bedrijf de man eind die maand op staande voet.

De verkooptrainer liet het daar echter niet bij zitten, en stapte naar de rechter om zijn baan terug te eisen. Als hij toch moest vertrekken, eiste hij een transitievergoeding en een extra ontslagpremie van 35.000 euro.

Kinderachtig

De man ontkende het overgrote deel van de opmerkingen en gedragingen, en stelde in zijn algemeenheid dat die niet seksueel waren bedoeld.

Zo noemde hij het dropjes-incident – waarbij hij op anderhalve meter van de vrouw zou hebben gestaan met zijn mond open om het dropje op te vangen – 'kinderachtig gedrag', maar zonder seksuele lading. Het gesprek over de favoriete seksuele standjes zou een groepsgesprek zijn geweest, dat niet rechtstreeks op de vrouw was gericht.

Volgens de man heerste er bij het bedrijf bovendien een 'zeer informele bedrijfscultuur', waarbij er regelmatig op het werk over seks werd gesproken. Daarbij wees de man op de slogan van 123Inkt, als een 'bedrijf waar de stropdas af mag'.

Streep door ontslag

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de kantonrechter in Almere begin deze maand een streep heeft gezet door het ontslag op staande voet, omdat het bedrijf te lang met die maatregel wachtte.

Toch verliest de man zijn baan. Volgens de rechter is uit de verklaringen van de vrouw en haar collega's komen vast te staan dat de man zich herhaaldelijk schuldig maakte aan seksuele intimidatie, en is dat voldoende reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Geen ontslagvergoeding

Omdat de werknemer zelf verwijtbaar handelde, heeft hij geen recht op een standaard transitievergoeding. Volgens de kantonrechter had de man moeten weten dat zijn gedrag ontoelaatbaar was, 'zeker gelet op de actuele maatschappelijke discussie over seksueel grensoverschrijdend gedrag'.

Omdat zijn werkgever niet verwijtbaar handelde, kan de verkooptrainer eveneens fluiten naar de door hem geëiste extra ontslagvergoeding van 35.000 euro.

Privacy

Woordvoerder Robert Bakker van 123Inkt zegt 'wegens de privacy van alle betrokkenen' inhoudelijk niet gedetailleerd op de zaak te kunnen ingaan. "Maar duidelijk is dat wij seksueel grensoverschrijdend gedrag niet accepteren, en deze meneer daarom hebben ontslagen. Volgens de rechter was daar genoeg reden voor."

Willem Luijer, de advocaat van de werknemer, onthield zich van een toelichting omdat hij de uitspraak nog niet met zijn cliënt heeft besproken.

Lees meer over
123InktOntslagSeksueel grensoverschrijdend gedrag#MeToo