Zoenpartij op skitrip

Van wangedrag verdachte manager mag toch weer aan de slag

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPVan wangedrag verdachte manager mag toch weer aan de slag
RTL

Een Amsterdams bedrijf dat een manager verdenkt van wangedrag, moet de man toch weer volledig aan de slag laten. Het bedrijf wilde hem alleen onder strikte voorwaarden weer aan het werk laten, om getraumatiseerde collega’s te beschermen.

De Amsterdamse kantonrechter wijst er echter op dat wangedrag niet is bewezen, en dat er daarom geen reden is om voorwaarden te stellen aan zijn terugkeer. Dat blijkt uit een vrijdag openbaar geworden uitspraak.

Ongewenst gedrag

Afgelopen maart kwamen er bij het hoofd personeelszaken van het bedrijf twee meldingen binnen van ongewenst gedrag van de manager. Begin april zette de werkgever de man tijdelijk op non-actief, en liet een extern bureau de zaak onderzoeken.

De manager was het oneens met de schorsing, en spande een kort geding aan om weer aan de slag te kunnen. Eind mei verloor hij die zaak.

Beschuldigingen

Begin mei had het onderzoeksbureau in een eerste rapportage geconstateerd dat de meldingen gebaseerd waren op 'verhalen van horen zeggen'.

Directeur moet weg na seksueel wangedrag: 'Lig je in bed op je rug, of zit je bovenop?'
Lees ook

Directeur moet weg na seksueel wangedrag: 'Lig je in bed op je rug, of zit je bovenop?'

Volgens die verhalen zou de manager vorig jaar seks hebben gehad met een dronken medewerkster. Ook zou hij tijdens een recente skitrip van de onderneming aan borsten van vrouwelijke collega's hebben gezeten, en met zijn hand tussen hun benen.

Tijdens die skitrip zou hij ook op een terras een vrouw die niet tot zijn eigen gezelschap behoorde, in het zicht van collega's hebben staan zoenen en vingeren.

Vrouwen zwijgen

De onderzoekers stuitten tijdens het vervolg echter op een probleem. De vrouwelijke medewerkers die het zou betreffen, hielden hun lippen stijf op elkaar en wilden geen klacht indienen.

Volgens het eindrapport was dus alleen de 'innige zoenpartij' met een niet-collega op de skitrip komen vast te staan. In augustus liet het bedrijf de man daarom weten de schorsing te zullen opheffen.

Voorwaarden

Maar omdat de werkgever toch meende dat de manager 'niet brandschoon' uit het onderzoek kwam en vond dat ze de collega's op de werkvloer moest beschermen, kreeg de man een lijst aan voorwaarden opgelegd.

Zo zou hij zes maanden lang geen managementverantwoordelijkheden krijgen, zou hij onder streng toezicht staan van zijn leidinggevende, moest zijn gedrag tweewekelijks worden besproken, en mocht hij niet naar bedrijfsfeestjes of andere evenementen.

Nieuw kort geding

De manager nam daarmee echter geen genoegen, en spande opnieuw een kort geding aan. Volgens hem had het onderzoek hem vrijgepleit, en moest hij daarom weer volledig en zonder beperkingen aan de slag kunnen gaan.

Voor de rechtbank betoogde het bedrijf dat de tijdelijke voorwaarden noodzakelijk zijn, omdat er op haar kantoor 'ernstige onrust' was ontstaan over de terugkeer van de man. De betrokken collega’s zouden volgens het bedrijf zijn getraumatiseerd, en niet over de zaak hebben willen spreken 'uit vrees voor repercussies'.

Niet aan banden

De kantonrechter erkent dat een werkgever moet zorgen voor een veilig werkklimaat. "Als zich #MeToo-achtige situaties voordoen, dient zij op te treden." Maar in dit geval is wangedrag tegenover collega's niet komen vast te staan, benadrukt de rechter. Daarom heeft het bedrijf geen reden om de manager aan banden te leggen.

De werkgever moet de man daarom volledig aan de slag laten, intern en extern communiceren dat uit onderzoek geen reden naar voren kwamen om de schorsing te laten voortduren, en hem alsnog zijn bonus uitbetalen.

Terugkeer

Advocaat Gerjanne te Winkel van het bedrijf kan niet ingaan op de vraag wat de werkgever van de uitspraak vindt, en of ze een hoger beroep overweegt. "Ik kan er helemaal niets over zeggen." Advocaat Judith Schulp van de manager reageerde nog niet op vragen.

Daardoor is onder meer onduidelijk hoe het bedrijf en de manager er nu voor willen zorgen dat diens problematische terugkeer op de werkvloer de betrokken medewerkers niet zal schaden. De rechter vindt dat het bedrijf de collega's die getraumatiseerd zouden zijn, begeleiding kan aanbieden.

Lees meer over
#MeTooSeksueel grensoverschrijdend gedragArbeidsrecht