Opslagen 92 procent vol

Deze winter vrijwel zeker van gas, volgende kan probleem zijn

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey GroenewegDeze winter vrijwel zeker van gas, volgende kan probleem zijn
RTL

Onze gasvoorraden zijn voor 92 procent gevuld en mede daardoor hoeven we niet heel bang te zijn dat we deze winter te weinig gas zullen hebben, ook niet als het heel koud wordt. Maar als we een Siberische winter krijgen, dan wordt het wél lastiger om de voorraden goed gevuld te krijgen voor de winter van 2023/2024.

Dat blijkt uit een analyse van Gasunie Transport Services (GTS), een dochterbedrijf is van Gasunie. "Er komt hoe dan ook geen tekort, of er moet iets raars gebeuren", zegt woordvoerder Marie-Lou Grégoire van Gasunie.

Zo gaat GTS ervan uit dat er gas blijft komen uit Noorwegen. Maar 100 procent zeker is dit niet. "Wie had verwacht dat er een lek in Nordstream 1 zou komen?", zegt Grégoire, verwijzend naar de inmiddels vier gaten die waarschijnlijk door sabotage in die pijpleidingen uit Rusland zijn ontstaan.

Bij sabotage van Noorse pijpleidingen wordt het koud bij ons: 'Gas op rantsoen'
Lees ook

Bij sabotage van Noorse pijpleidingen wordt het koud bij ons: 'Gas op rantsoen'

De Duitse veiligheidsdiensten denken dat de schade aan de gaspijpleidingen onherstelbaar kan worden als de lekken niet snel worden gedicht. De vrees bestaat dat er wellicht ook iets gebeurt met de Noorse pijpleidingen. Eén daarvan loopt, net als Nordstream 1 en 2, door de Oostzee.

Gemiddelde winter?

De analyse van GTS is gebaseerd op een gemiddelde winter. Maar hoe kouder het wordt, hoe meer we de bestaande gasvoorraden zullen moeten aanspreken. En dat betekent dat de uitgangspositie voor de winter van volgend jaar slechter zal zijn.

In deze video zie je dat onze vitale infrastructuur op zee kwetsbaar is:

De gasvoorraden zijn dan  na de winter minder goed gevuld, zodat in de zomer de uitdaging groter zal worden om de voorraden aan te vullen, aldus Gasunie. "Een optie is dan dat de minister weer geld beschikbaar stelt", aldus Grégoire.

De Nederlandse gasreserves zijn nu voor 92 procent vol, zegt zij. Dat is overigens meer dan het doel van 80 procent dat de EU heeft opgelegd.

Opwarming van de aarde

Bij de gemiddelde winter waar GTS vanuit gaat, wordt de winter van 2004/2005 als referentiepunt genomen. Daarbij wordt er gekeken naar zogenaamde graaddagen. Dat is een maat voor de vraag naar aardgas waarbij voorspeld wordt hoeveel gas er nodig is voor verwarming 

Die graaddagen hangen af van de temperatuur en de windsnelheid. Hoe kouder het is en hoe harder het waait, des te groter de vraag naar aardgas voor verwarming. In 2004/2005 waren er ongeveer evenveel graaddagen als het gemiddelde over de afgelopen 30 jaar.

"Maar de gemiddelde wintertemperatuur was in het 2004/2005 3,3 graden en nu is dat 3,9 graden", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Verder is ook de gemiddelde windsnelheid langzaam maar zeker aan het afnemen, dat zorgt er ook voor dat het aantal graaddagen afneemt en je minder hoeft te stoken.

Maar ja, een gemiddelde is een gemiddelde. "Uitschieters naar boven blijven mogelijk", concludeert het KNMI dan ook.

LNG en Noorwegen

We krijgen nu weliswaar nauwelijks nog gas uit Rusland, maar de capaciteit voor de aanvoer van vloeibaar gas (LNG) is dit jaar fors uitgebreid. Dat komt door de bouw van de nieuwe LNG-terminal in de Groningse Eemshaven. In zo'n terminal wordt het vloeibare gas omgezet in gewoon gas, waarna het het netwerk in kan. Verder wordt de capaciteit van de Gate terminal in de haven van Rotterdam verder vergroot, dat is ook een LNG-terminal. 

Verder komt inmiddels een flink deel van ons gas uit Noorwegen. Gasunie verwacht dat 12 miljard kubieke meter per jaar uit Noorwegen zal komen. Dat komt neer op ongeveer 18 procent van het totale gasaanbod, aldus Grégoire.

Ook hebben we nog ons eigen gas. Maar dat is wel beperkt. Zo is afgesproken dat we, inclusief het Groningen-veld, tussen oktober 2022 en oktober 2023 nog 2,8 miljard kubieke meter gas in eigen land zullen winnen, aldus Grégoire.

GTS heeft in de analyse ook meegenomen dat de vraag naar gas nu door de forse hogere prijzen ruim 20 procent lager is.

In deze video kun je de vragen en antwoorden over je energierekening terugkijken:

Lees meer over
GasunieGasEnergieEnergiemarktEnergiebesparing