Ondanks opzegverbod bij ziekte

Toch ontslag voor zieke werkneemster die onbereikbaar was

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPToch ontslag voor zieke werkneemster die onbereikbaar was
RTL

In Nederland kunnen werkgevers iemand die zich ziek heeft gemeld vaak heel moeilijk ontslaan. Toch mag een Utrechts detacheringsbedrijf een werkneemster die zich ziek meldde met corona op straat gooien. De vrouw reageerde wekenlang niet op een golf van contactverzoeken van haar werkgever.

Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat in dit specifieke geval zowel de kantonrechter als het gerechtshof groen licht hebben gegeven voor het ontslag. De werkneemster maakte het zo bont, dat zij ook geen recht heeft op achterstallig salaris of ontslagvergoedingen.

Ziekmelding

De vrouw werkte via het Utrechtse detacheringsbedrijf Talent&Pro, dat mensen plaatst bij opdrachtgevers in de financiële sector. In de zomer van 2021 ging zij op vakantie, waarbij zij onder meer haar zieke oma in Marokko bezocht.

Zieke werkneemster leugenaar noemen: ontslagvergoeding 150.000 euro
Lees ook

Zieke werkneemster leugenaar noemen: ontslagvergoeding 150.000 euro

Op 16 augustus, de dag dat zij weer aan de slag zou gaan, liet de vrouw het detacheringsbedrijf weten dat zij corona had opgelopen. Daardoor zou zij niet kunnen terugvliegen. Ook liet zij weten bereikbaar te zijn via whatsapp, zij het soms met een slecht bereik.

Tevergeefse pogingen

In de daarop volgende dagen en weken probeerde de werkgever aan de lopende band contact op te nemen met de vrouw. Tussen 17 augustus en 27 oktober probeerde het bedrijf haar minimaal drie keer te bellen, en stuurde haar zeven emails, drie appjes en drie aangetekende brieven. Alle contactpogingen bleken tevergeefs.

In die berichten drong de werkgever onder meer aan op bezoek aan de bedrijfsarts, online of fysiek. Toen de werkneemster daarop niet reageerde, liet het bedrijf weten de betaling van haar salaris op te schorten. Ook daarop kwam geen reactie. Bij een huisbezoek kwam de werkgever voor een dichte deur te staan.

Ontslag

Ruim twee maanden na de ziekmelding kondigde de detacheerder aan naar de rechter te zullen stappen om de arbeidsovereenkomst wegens ernstig verwijtbaar handelen te ontbinden. De vrouw, die op 4 november inmiddels weer terug naar Nederland was gereisd, kwam niet naar de zitting op rechtbank, maar liet de zaak afhandelen door haar advocaat.

Die stelde dat de vrouw in het buitenland slecht bereik had, en door haar ziekte en burn-out niet in staat was geweest contact met haar werkgever te hebben. De Utrechtse kantonrechter geloofde daar helemaal niets van.

Ongeloofwaardig

De rechter vond het ongeloofwaardig dat de vrouw de contactverzoeken niet had gezien, en was van oordeel dat zij die minstens had kunnen zien. Desnoods had zij zelf contact kunnen zoeken met haar werkgever, in het uiterste geval via haar zuster in Tanger die haar verzorgde.

De kantonrechter oordeelde in januari dat het detacheringsbedrijf de vrouw ondanks haar ziekmelding op straat mocht zetten. Tegen die uitspraak ging de werkneemster in hoger beroep. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden blijkt dat zij ook daar eerder deze maand bot ving.

Opzegverbod

Ook het Arnhemse hof oordeelt namelijk de ziekmelding niet in de weg staat van het ontslag van de vrouw. "Het opzegverbod bij ziekte is terecht gepasseerd door de kantonrechter", aldus de uitspraak.

"Door niet in te gaan op de verzoeken om contact, terwijl die verzoeken haar wel moeten hebben bereikt, heeft de vrouw het voor Talent&Pro onmogelijk gemaakt om met behulp van een bedrijfsarts te controleren of en in welke mate zij arbeidsongeschikt is."

De aanvullende eis tot betaling van achterstallig salaris, loon tijdens de opzegtermijn en een transitievergoeding wees het hof ook af, omdat de vrouw dat niet in de eerdere rechtszaak had geclaimd.

3000 euro betalen

Daarmee is de vrouw haar baan kwijt, en haar recht op een transitievergoeding. Ook kan zij waarschijnlijk fluiten naar een WW-uitkering. Daarnaast moet zij naast haar eigen juridische kosten ook nog eens opdraaien voor een deel van de juridische kosten van haar ex-werkgever. Alleen al voor het hoger beroep moet zij aan schadevergoeding en griffierechten ruim 3000 euro betalen.

Lees meer over
OntslagArbeidsrechtZiekteverzuim