Voor 5 miljoen euro

DHL koopt delen van failliet Red Je Pakketje, lot werknemers onzeker

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPDHL koopt delen van failliet Red Je Pakketje, lot werknemers onzeker
RTL

Pakketvervoerder DHL betaalt ruim 5,5 miljoen euro voor de overname van onderdelen van de Nederlandse bezorgdienst Red Je Pakketje (RJP), die twee weken geleden failliet ging.

Dat heeft curator Stephan Voermans zojuist bekend gemaakt. Voermans is door de rechtbank benoemd om het faillissement af te wikkelen. Daarbij moet hij onder meer de gezonde onderdelen van het bedrijf verkopen, en het opgehaalde geld verdelen onder de schuldeisers.

DHL neemt alle pakketkluizen, rolcontainers, computers en sorteermachines over. Ook zegt de koper zich te zullen inspannen om 'zoveel mogelijk' oud-medewerkers van het failliete bedrijf aan een nieuwe baan te helpen.

Bezorgdienst failliet

De Nederlandse bezorgdienst Red je Pakketje ging begin deze maand plotseling failliet, ondanks de overname door het zeer kapitaalkrachtig Zweedse Instabox in 2021. Het bedrijf was eerder dit jaar nog omgedoopt tot Instabox Nederland, maar de Zweedse eigenaren wilden niet meer opdraaien voor de grote verliezen.

Hoe succesnummer Red je Pakketje het zelf niet redde: 'Ik voel me genaaid'
Lees ook

Hoe succesnummer Red je Pakketje het zelf niet redde: 'Ik voel me genaaid'

Als gevolg van het faillissement kwamen 984 eigen werknemers van het Nederlandse bedrijf op straat te staan. Ook onderaannemers en zzp’ers verloren door het bankroet hun werk. In totaal ging het om zo'n 1300 mensen.

Loopbaan voortzetten

Hoeveel oud-medewerkers DHL Parcel denkt te kunnen herplaatsen, kan de pakketgigant niet zeggen.

"We gaan graag met hen in gesprek om te zien of ze hun loopbaan bij DHL kunnen voortzetten", zegt directeur Benelux Wouter van Benten. "Als werkgever met 18.000 medewerkers in Nederland moet dat goede kans van slagen hebben."

Goede prijs

Curator Voermans is blij met DHL als koper, omdat de pakketverzender een goede prijs voor de spullen betaalde en in staat is 'de oud-medewerkers een goede kans te geven op een passende functie'.

DHL richt voor hen een mobiliteitscentrum in, en organiseert op diverse plaatsen in het land voorlichtingsdagen.

Of de verkoopprijs van 5,5 miljoen euro genoeg zal zijn om alle schuldeisers van het bedrijf schadeloos te stellen, is onwaarschijnlijk. Alleen al de failliete vennootschap Red Je Pakketje had eind 2021 al voor ruim 18 miljoen euro aan schulden uitstaan.

Lees meer over
Red Je PakketjeInstaboxDHLFaillissement