'Inflatie aanpakken'

ECB gaat de rente nog een aantal keer verhogen, zegt Klaas Knot

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANP / Koen van WeelECB gaat de rente nog een aantal keer verhogen, zegt Klaas Knot
RTL

De Europese Centrale Bank (ECB) is pas op de helft met het verhogen van de officiële rente, zegt de Nederlander Klaas Knot, die in het bestuur van de ECB zit. De rente gaat dus nog verder omhoog. Dat zal zijn invloed hebben op de hypotheek- en spaarrente.

De ECB verhoogde in 2022 de officiële rente al vier keer, met in totaal 2,5 procent. Dat is om de inflatie, die in Nederland in november 9,9 procent was, in te dammen.

Maar er komen nog meer renteverhogingen aan, waarschuwt Klaas Knot, die naast bestuurder bij de ECB ook de president van De Nederlandsche Bank (DNB, de Nederlandse centrale bank) is. Hij zegt dat in in een interview in zakenkrant Financial Times.

CBS: inflatie zakt naar 9,9 procent, voeding wel duurder
Lees ook

CBS: inflatie zakt naar 9,9 procent, voeding wel duurder

Spaar- en hypotheekrente

De officiële rente is de rente die banken moeten betalen aan de ECB als ze daar geld lenen, en deze heeft invloed op veel andere rentetarieven.

Zo zorgde de verhoging van de officiële rente er de afgelopen maanden al voor dat je meer rente krijgt op je spaarrekening. Maar ook de hypotheekrente die huizenkopers moeten betalen steeg.

Huizenprijzen

Spaarders zullen blij zijn met de hogere rente, maar voor huizenkopers ligt dat wat anders. 

DNB waarschuwde vorige week nog dat door de al gestegen hypotheekrente in 2023 de huizenprijzen met 3,1 procent zullen dalen en in 2024 met nog eens 3,3 procent.

'Piek in de zomer'

Tussen nu en medio 2023 komt de ECB vijf keer bij elkaar om de officiële rente vast te stellen. 

Knot denkt dat de rente in de komende maanden nog met stappen van een half procentpunt omhoog zal gaan en pas in de zomer op zijn piek zal uitkomen.

Door de rente te verhogen, zorgt de ECB ervoor dat lenen duurder wordt, waardoor bedrijven en consumenten minder gaan lenen, zo is de gedachte. Dat remt de economische groei en zou daarmee de inflatie moeten temmen.

Vrees voor inflatie

Maar critici vrezen dat de ECB de economie te veel zal afremmen. Knot is het daar niet mee eens. "Het risico dat we te weinig doen is nog altijd groter dan dat we te veel doen."

Knot is bang dat de inflatie langer hoog zal blijven. Een hoge inflatie is slecht voor de economie, omdat het tot onzekerheid leidt. Aan de andere kant zijn dalende prijzen ook niet goed. De ECB streeft dan ook naar een inflatie van 2 procent, dat zou precies goed zijn.

Recessie

Knot denkt dat een recessie als gevolg van de renteverhogingen van de ECB kort en beperkt zal zijn.

Cijfers uit Duitsland, de grootste economie van de eurozone, lijken volgens hem aan te geven dat 'het ergste mogelijk al achter de rug is'.

In deze video zie je dat vier signalen aangeven dat we in economisch zwaar weer zitten: 

Lees meer over
Klaas KnotECBRenteHypotheekrenteSpaarrente