Dalende gasprijs drukt prijzen

Tarieven Budget Energie onder prijsplafond: 'Overstappen loont'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / ex van LieshoutTarieven Budget Energie onder prijsplafond: 'Overstappen loont'
RTL

Consumenten beginnen te profiteren van de flink gedaalde gasprijs. Budget Energie gaat tarieven rekenen voor gas en stroom die liggen onder de prijzen die horen bij het prijsplafond van de overheid. Overstappen wordt interessant, zeggen prijsvergelijkers.

Voor een kubieke meter gas gaat energiemaatschappij Budget Energie 1,39 euro rekenen en voor een kilowattuur elektriciteit gemiddeld 0,39 euro. Dat is respectievelijk 6 cent en 1 cent minder dan de prijs die bij het prijsplafond van de overheid geldt.

Bestaande klanten: vanaf 1 maart

Budget Energie is met ruim 700.000 klanten geen kleine speler. Nieuwe klanten kunnen direct gebruik maken van de tarieven. Voor bestaande klanten gaan de tarieven ook omlaag, maar dat zal pas per 1 maart zijn. Met hoeveel de tarieven dan voor hen worden verlaagd, dat wordt uiterlijk 29 januari bekend.

Voor bestaande klanten was al energie ingekocht tegen hogere prijzen. Ook moeten er dertig dagen zitten tussen het moment dat nieuwe tarieven voor bestaande klanten worden aangekondigd en dat ze mogen ingaan.

Toch moeten overstappers even opletten, zegt Hans de Kok, directeur van prijsvergelijkingssite Pricewise Nieuwe klanten zullen ook niet meteen met de lagere tarieven te maken krijgen. "Omdat er zeker enkele weken tussen zitten voor je van leverancier bent gewisseld."

De nieuwe variabele tarieven gelden voor één maand, daarna kunnen ze worden aangepast. Dat zal van de marktprijzen afhangen. De marktprijs voor de komende maanden en de zomer ligt rond het huidige niveau. Zelfs voor volgende winter liggen ze maar ies hoger, aldus Hans van Cleef, consultant marktanalyses op energiegebied bij Publieke Zaken. Maar er is geen garantie dat dat zo blijft, als het alsnog een koude winter wordt, dan kunnen de prijzen mogelijk weer omhoog, zegt hij. "De markt is en blijft krap, dat zal de komende jaren niet veranderen."

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op
Lees ook

Blijf jij onder het prijsplafond voor energie? Zoek het hier op

Budget Energie kan de prijzen verlagen omdat de gasprijs op de Europese groothandelsmarkt de laatste maanden flink is gedaald. Halverwege december kostte een megawattuur nog 135 euro. Nu is dat minder dan 60 euro.

Prijsplafond

Het prijsplafond is bedacht zodat mensen met een torenhoge energierekening een tegemoetkoming krijgen van de overheid. Tot een bepaald verbruik betalen consumenten dan in principe maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom.

'Vooral grote verbruikers profiteren'

Ongeveer de helft van de huishoudens zit met het verbruik onder het maximumverbruik waarvoor het prijsplafond geldt, zegt Ben Woldring, van prijsvergelijkingssite Gaslicht.com. Zij kunnen profiteren van de lagere tarieven van Budget Energie, zegt hij.

Maar dat is helemaal het geval voor consumenten die meer verbruiken dat het maxiumumverbruik van gas en stroom waarvoor het prijsplafond geldt, aldus Woldring.

Voor dat hogere verbruik betalen zij de marktprijs. "En die ligt rond rond de 3 euro per kub gas, met uitschieters naar 3,20 of zelfs 3,50 euro per kuub."

Overstappen

"Dat zijn ongekende prijsverschillen. Consumenten rijden al om voor 1 cent voordeel voor benzine of diesel, dit loont veel meer", aldus Woldring.

Ook Kok verwacht dat consumenten zullen overstappen. Maar hij kan zich ook voorstellen dat klanten die bij andere energieleveranciers dan Budget Energie zitten nog even kijken of hun leverancier ook de tarieven verlaagt.

Volgen andere leveranciers?

Kok hoopt dat andere energieleveranciers spoedig zullen volgen met lagere tarieven. "Budget Energie wordt echt wel in de gaten gehouden door andere aanbieders", vult Woldring aan.

Het hangt wel af van de inkoopstrategie van energieleveranciers in hoeverre ze hun tarieven kunnen verlagen, denkt Van Cleef. Sommige kopen al langer van tevoren in, waardoor ze ook pas later hun tarieven hoefden te verhogen.

Kok hoopt ook dat energieleveranciers met lagere tarieven voor vaste contracten komen, zodat consumenten voor langere tijd duidelijkheid hebben over hun tarieven. Woldring verwacht dat energieleveranciers vanaf 1 april met tarieven voor vaste contracten zullen komen.

Vanaf 1 april

Consumenten kunnen nu nog relatief eenvoudig hun vaste contract ontbinden. Dat maakt het voor energieleveranciers bij de huidige schommelingen van gasprijzen minder aantrekkelijk om vaste contacten aan te bieden. Ze hebben namelijk wel al energie ingekocht voor hun klanten.

Maar vanaf 1 april zijn er meer kosten aan verbonden voor consumenten om hun vaste contract op te zeggen. Zij moeten dan het prijsverschil tussen de marktprijs en de prijs van hun contract (die lager zal liggen, anders stap je niet over) gedurende de resterende looptijd van hun contract vergoeden aan hun leverancier.

Dat is vergelijkbaar met de situatie die nu al geldt als je je hypotheek, waarbij je het renteverschil gedurende de resterende looptijd moet vergoeden aan je bank.

In deze video zie je dat door onze jacht op gas landen als Pakistan en Bangladesh zonder stroom zitten:

Lees meer over
Budget EnergiePrijsplafondEnergieEnergierekeningGas