21 jaar in dienst: ontslagen na meenemen gevonden iPad

Een werknemer van KLM Catering is na een dienstverband van 21 jaar op staande voet ontslagen nadat hij een op zijn werk gevonden iPad mee naar huis had genomen. Volgens de man maakte hij een inschattingsfout en is de straf te streng. Zijn werkgever en de rechter oordelen anders.
Dat blijkt uit een openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland.
De 59-jarige man werkte sinds 2001 bij KLM Catering Services als productiemedewerker. Eind september vond een collega een iPad in één van de containers, die uit een vliegtuig retour waren gekomen. Volgens de man had hij aan de collega gevraagd of hij de iPad mee mocht nemen en zou hij daarvoor toestemming hebben gekregen.
Inschattingsfout
Enkele dagen later werd de man op verdenking van het meenemen van de iPad op non-actief gezet. Nadat hij dat bij een ondervraging had erkend, werd hij begin oktober op staande voet ontslagen.
De man liet het daar echter niet bij zitten en stapte naar de rechter. Daar erkende hij de iPad te hebben meegenomen en daarmee een inschattingsfout te hebben gemaakt.
Kostwinner
Daartegenover stelde hij dat hij toestemming van een collega had gekregen en niet precies op de hoogte was geweest van de strenge regels rond het meenemen van spullen van zijn werk. Ook zou hij hebben gedacht dat het een kapotte iPad was, waarvan de eigenaar afstand had gedaan.
Verder wees de man erop dat hij kostwinner is van een jong gezin en al 21 jaar goed functionerend voor het bedrijf werkt. Volgens hem zou het ontslag op staande voet al met al een te zware straf zijn.
Duidelijke regels
KLM Catering benadrukte dat er strenge gedragsregels bestaan waaruit duidelijk blijkt dat er op het toe-eigenen van zaken door medewerkers zonder toestemming van leidinggevenden ontslag op staande voet volgt, zelfs als het zaken van geringe waarde betreft.
De kantonrechter in Haarlem geeft de werkgever in deze zaak gelijk. Volgens de rechter had de man zich de iPad opzettelijk toegeëigend en is hij daarmee 'het vertrouwen van zijn werkgever onwaardig' geworden.
Zelfs als de werknemer de gedragscode niet precies kende, had hij zich moeten realiseren dat het zonder toestemming van een leidinggevende meenemen van het apparaat niet was toegestaan.
Privacygevoelig
"Het gaat hier niet om een miniem vergrijp, een bagateldelict, maar om toe-eigening van een iPad", aldus de rechter. "Een iPad vertegenwoordigt onmiskenbaar een bepaalde waarde en is bedoeld om gegevens waaronder mogelijk privacygevoelige gegevens in op te slaan, welke gegevens niet voor een ander zijn bedoeld." De iPad in kwestie bleek overigens van een bemanningslid van KLM te zijn.
Dat betekent dat KLM Catering de medewerker op staande voet mocht ontslaan. Daardoor grijpt hij naast een transitievergoeding van zo'n 18.000 euro en andere mogelijke ontslagpremies.
Omdat hij verwijtbaar is ontslagen, kan de man bovendien zeer waarschijnlijk ook geen aanspraak maken op een WW-uitkering. Ten slotte moet hij opdraaien voor 747 euro aan proceskosten van zijn voormalige werkgever.