Man verliest goedbetaalde baan door gesjoemel met uitlaatservice
Het onterecht opstrijken van een vergoeding voor een hondenuitlaatservice is een medewerker van een Overijsselse technische groothandel duur komen te staan. De rechter geeft groen licht voor zijn ontslag, waardoor hij zijn goedbetaalde baan verliest.
Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam. De man kan ook fluiten naar de door hem geëiste ontslagvergoedingen, en waarschijnlijk ook naar een uitkering. "Dit verhaal kent alleen maar verliezers", zegt zijn voormalige werkgever.
Uitlaten hond
De 59-jarige man was sinds 2014 als accountmanager voor de regio Rotterdam in dienst bij het bedrijf, dat slangen en koppelingen levert. Hij ontving een brutomaandsalaris van 5466 euro en had de beschikking over een leaseauto met tankpas.
Nadat de man in 2021 was gescheiden, kreeg hij een probleem met het uitlaten van zijn hond. Zijn werkgever was zo coulant om het probleem op te lossen. Het bedrijf vergoedde vanaf september van dat jaar de kosten van een hondenuitlaatservice, à 108 euro per maand.
Mank
In juli vorig jaar ontdekte de werkgever echter dat de werknemer op dat moment geen gebruik meer maakte van de uitlaatservice. Toen de man daarnaar werd gevraagd, zei hij aanvankelijk dat de hond enkele weken niet door het bedrijf was uitgelaten omdat het beest mank zou lopen.
Toen zijn werkgever navraag deed bij de uitlaatservice, bleek dat de hond in heel 2022 niet meer door de dienstverlener was uitgelaten. Die zes maanden had de werknemer wel de vergoeding opgestreken.
Ontslag
Daarop ontsloeg de technische groothandel de man op staande voet. Volgens zijn werkgever had hij het vertrouwen in hem beschaamd, en zichzelf met de vergoeding verrijkt. Het bedrijf wilde de man geen ontslagvergoeding betalen.
De accountmanager stapte echter naar de rechter om zijn baan terug te eisen, of in elk geval ontslagvergoedingen toegewezen te krijgen. Volgens hem was de straf veel te streng. Daarbij wees hij er onder meer op dat het ging om een relatief gering bedrag aan vergoeding.
Cadeautjes
Bovendien vond hij dat het geld wel degelijk voor het daarvoor bestemde doel was gebruikt. Hij zou er cadeautjes van hebben gekocht voor zijn kinderen, ex-vrouw en buurman, die de hond hadden uitgelaten.
Uit een in november gedane, maar gisteren pas openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter niet onder de indruk was van zijn verweer.
Oordeel rechter
De werknemer had niet bewezen dat hij de vergoeding had gebruikt ter beloning van mensen die zijn hond wel hadden uitgelaten. Maar zelfs als dat wel zo was geweest, had hij er niet van uit mogen gaan dat dit een juiste besteding van het geld was. Zijn werkgever had slechts de kosten voor de uitlaatservice willen vergoeden.
Ook woog mee dat de hondenbezitter de eigenaresse van de uitlaatservice had geappt en gebeld, in een poging om haar te laten liegen dat de hond slechts enkele weken niet was uitgelaten. Volgens de rechter mag van een werknemer in deze functie 'worden verwacht dat hij transparant en eerlijk is. Vastgesteld moet worden dat daarvan geen sprake is geweest'.
Geen ontslagvergoedingen
De kantonrechter vindt dat de werknemer 'ernstig verwijtbaar' handelde, en dat hij terecht op staande voet is ontslagen. Dat betekent dat de man zijn goedbetaalde baan niet terugkrijgt, en dat zijn werkgever hem geen cent aan ontslagvergoedingen hoeft te betalen.
Omdat de uitkeringsinstantie UWV meestal een uitkering weigert als mensen door eigen schuld werkloos zijn geworden, kan de man waarschijnlijk ook geen aanspraak maken op een ww-uitkering.
'Alleen verliezers'
De eigenaar van het bedrijf zegt tegenover RTL Z te betreuren dat de man ontslagen moest worden. "Het ging mij aan het hart, ook omdat ik zijn privésituatie ken. Maar iedereen die hier steelt, op welke manier dan ook, gaat er op staande voet uit. Zonde, want hij had zo'n leuke, goeie baan. Ik vond het zelf ook vervelend, want hij verdiende goed geld voor ons. Dit verhaal kent alleen maar verliezers."
De advocaten van de werknemer bevestigen dat hij in hoger beroep is gegaan. Zelf was de man onbereikbaar voor een toelichting.