'Directeur te negatief'

Knorrepot krijgt kwart miljoen euro na onterecht ontslag

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKnorrepot krijgt kwart miljoen euro na onterecht ontslag
RTL

Een 'knorrige' financieel directeur van een Limburgse schoenenproducent krijgt ruim 235.000 euro aan ontslagvergoedingen mee. Volgens de rechters werd hij ten onrechte wegens zijn stroeve communicatiestijl op straat geknikkerd.

De inmiddels 63-jarige man werkte sinds 2016 als financieel directeur bij Feeture uit het Limburgse Heythuysen, de grootste producent van orthopedische schoenen van Nederland. Dat ging jarenlang goed, maar in februari 2022 kondigde zijn werkgever plotseling aan van hem af te willen. De communicatiestijl van de man zou tekortschieten.

Knorrig

Volgens zijn werkgever kon hij 'negatief, knorrig en kort door de bocht' reageren, waardoor er bij de directie en de aandeelhouders van het bedrijf geen vertrouwen meer in hem was. Ook zou hij zich bemoeien met 'zaken die hem niet aangingen'.

Toen de man weigerde te vertrekken, werd hij tijdens een aandeelhoudersvergadering in juli als statutair bestuurder ontslagen. Vervolgens stapte het bedrijf naar de rechter, om ook zijn arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Duur

Dat kwam het schoenbedrijf duur te staan. In november oordeelde de rechtbank Limburg al dat het bedrijf de financieel directeur veel te snel de wacht had aangezegd.

Kwart miljoen voor zorghoofd die eigen fouten moest verzinnen
Lees ook

Kwart miljoen voor zorghoofd die eigen fouten moest verzinnen

Weliswaar was de stroeve communicatiestijl in functioneringsgesprekken wel eens aan de orde gekomen, maar het eindoordeel was altijd positief geweest. Volgens de rechter had de schoenenproducent de man veel duidelijker van de bezwaren op de hoogte moeten stellen, en hem de kans moeten geven tot verbetering.

Niet bemoeizuchtig

Ook was de rechter verbaasd dat de werkgever het de man kwalijk nam dat hij zich bemoeide met bijvoorbeeld een salarisverhoging van het personeel in Portugal of een omstreden bijeenkomst van medewerkers in de fabriek in de Filipijnen tijdens de Covid-pandemie.

Volgens de rechter was het juist logisch dat de financieel directeur zich hiermee bemoeide, gezien de financiële consequenties voor het bedrijf. "Dat niet doen zou juist verwijtbaar zijn."

Ontslagvergoedingen

Daarom kende de rechtbank de directeur destijds al flinke ontslagvergoedingen toe. De grootste daarvan waren een reguliere ontslagvergoeding van ruim 28.000 euro en een vergoeding wegens onterecht ontslag van 180.000 euro. Samen met nog enkele kleinere vergoedingen kwam de totale vergoeding uit op zo'n 230.000 euro.

Tegen die uitspraak gingen zowel het bedrijf als de directeur in hoger beroep. Feeture wilde veel minder aan ontslagvergoedingen betalen, de directeur vond juist dat hij recht had op ongeveer het dubbele.

Kwart miljoen

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat het Gerechtshof 's Hertogenbosch ook vindt dat de schoenenproducent de directeur veel te snel ontsloeg.

Het Bossche hof komt tot een iets andere verdeling van de ontslagvergoedingen, maar het totale bedrag blijft ongeveer even hoog. De vergoeding voor onterecht ontslag pakt hoger uit; 200.000 euro. Maar omdat een andere vergoeding vervalt, komt de totale vergoeding uit op 235.000 euro.

Dat enkele dochterbedrijven van Feeture inmiddels failliet zijn gegaan, was voor het hof geen reden om van de veroordeling af te zien. Andere nog bestaande bedrijfsonderdelen zouden nog winstgevend zijn, en kapitaalkrachtig genoeg om de vergoedingen te betalen.

Lees meer over
OntslagModeArbeidsrecht