Planbureaus: armoede neemt met een kwart toe onder huidig beleid
Met het huidige kabinetsbeleid zal de armoede in Nederland met een kwart toenemen. Dat kan nog verder oplopen door de coronacrisis.
Dat schrijven het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het vandaag verschenen onderzoek Kansrijk Armoedebeleid. Daarin beschrijven ze verschillende methoden om de armoede aan te pakken. De conclusie: armoede verminderen is mogelijk, maar dat kost geld en banen.
Een miljoen Nederlanders in armoede
Volgens de planbureaus leven op dit moment ongeveer een miljoen Nederlanders in armoede. Dit zijn mensen die gedwongen zijn om een keuze te maken tussen een adequate woning, adequate voeding of adequate kleding.
Dat aantal zal vermoedelijk stijgen door de verlaging van de bijstand tot en met 2035. Draait het kabinet de jaarlijkse verlaging van de bijstand vanaf 2021 terug, dan verlaagt dat de toekomstige kans op armoede voor personen in de bijstand met bijna de helft. Het nadeel is dat daarmee ook de prikkel om te werken afneemt, schrijven de onderzoekers.
Effectiever, maar ook duurder, is de invoering van een basisinkomen. Dit zou de armoede in Nederland met 60 procent kunnen verminderen. Het nadeel is dat de prikkel om te werken hiermee nog sterker zal afnemen, waardoor het voor bedrijven lastiger zal worden werknemers te vinden.
Op den duur zal dit ook ten koste gaan van de structurele werkgelegenheid, waarschuwen de bureaus. Die wordt namelijk grotendeels bepaald door het arbeidsaanbod.
Een effectieve manier om armoede onder kinderen te bestrijden, is volgens de planbureaus het verhogen van het kindgebonden budget voor gezinnen met drie of meer kinderen.
Opleiding, gezondheid en werk
Op de lange termijn heeft het volgens het CPB en het SCP vooral zin om te investeren in opleiding, gezondheid en de inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Deze drie dingen komen onder druk te staan als een gezin in armoede leeft.
"Door hierin te investeren kunnen mensen beter meedoen in de samenleving en dit is goed voor de sociale samenhang. Het verhoogt de kwaliteit van samenleven en daarmee ook de algemene welvaart van de bevolking", aldus de bureaus.