Te vroeg voor optimisme

Hoekstra waarschuwt voor meer malaise: 'Grootste crisis sinds WOII'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPHoekstra waarschuwt voor meer malaise: 'Grootste crisis sinds WOII'
RTL

Minister Wopke Hoekstra van Financiën zegt dat de coronacrisis de 'grootste economische dip sinds de Tweede Wereldoorlog' is. En ook zijn boodschap voor de nabije toekomst is niet optimistisch.

Vandaag publiceerde het CBS de eerste cijfers over het tweede kwartaal en die waren ongekend slecht. De economie kromp met 8,5 procent en meer dan 320.000 banen gingen verloren.

Hardste klap ooit gemeten: economie krimpt met 8,5 procent
Lees ook

Hardste klap ooit gemeten: economie krimpt met 8,5 procent

"Het is natuurlijk heel slecht nieuws. Voor alle mensen die het overkomt, voor alle families die het overkomt", aldus Hoekstra, die eraan toevoegde dat de dramatische cijfers niet als een verrassing kwamen.

Lastige fase voor de boeg

En hoewel er sinds juli weer veel versoepelingen zijn doorgevoerd en de economie wat beter is gaan draaien, is het bij de minister van Financiën nog te vroeg voor optimisme. "Wat er met het virus gebeurt laat zien hoe belangrijk het is dat we ons aan de afspraken en regels blijven houden", zei Hoekstra, doelend op de opleving van het aantal besmettingen.

"Ga er maar vanuit dat we nog een lastige fase voor de boeg hebben." Ook durft Hoekstra zich niet te wagen aan een voorspelling over het herstel van de economie als het virus wel onder controle gebracht zou worden.

Bezuinigen onverstandig

Ondertussen moeten de regeringspartijen, middenin de crisis, een nieuwe begroting maken voor volgend jaar. Dat is geen gemakkelijke opgave, want de overheidsfinanciën zijn in een paar maanden tijd extreem verslechterd: de schuld is met zo'n 60 miljard euro toegenomen en de staat krijgt veel minder inkomsten binnen als het economisch slecht gaat.

Hoekstra herhaalde dat hij niet van plan is om bezuinigingen door te voeren die terechtkomen bij de modale inkomens. Op een vraag van een journalist of dat dan betekent dat hogere inkomens wel geraakt gaan worden door bezuinigingen ontweek Hoekstra een direct antwoord.

"Ik wil niet een soort gesprek gaan voeren over wat wel en wat niet. […] Ik heb steeds gezegd dat ik lastenverzwaringen voor burgers over de volle breedte niet een verstandig idee vind, om de simpele reden dat dat ook weer economische schade tot gevolg heeft", zei Hoekstra uiteindelijk.

Spook van vorige crisis

Tijdens de kredietcrisis besloot de regering juist wel om hard de broekriem aan te trekken, al tijdens de crisis. Op die manier wilde de toenmalige regering de overheidsfinanciën op orde houden. Achteraf vinden de meeste economen en politici dat daardoor de crisis onnodig lang heeft geduurd.

Lees meer over
Wopke HoekstraMinisterie van FinanciënCoronacrisis in Nederland