Eline beviel in bad: 'Het voelde meteen een stuk fijner'
Thuis bevallen of toch in het ziekenhuis? Door de grote druk op de geboortezorg is deze keuze steeds lastiger. Steeds meer vrouwen kunnen niet in het ziekenhuis naar keuze terecht of bevallen thuis. Omdat je toch zo pijnloos mogelijk wil bevallen, is Verloskundigenpraktijk 't Hart actief bezig met het aanbieden van bevallingsbaden. In hoeverre werkt een warm bad als pijnstiller?
Iemand wie in zo'n bad beviel, is Eline van den Hudding. Inmiddels is haar zoontje Gijs drieënhalve maand oud. "Ik had een weeënstorm voordat ik in het bad ging en toen ik erin ging zitten kreeg ik meer pauzes tussen de weeën", vertelt ze aan EditieNL. "Ik vond het fijn dat het in een privésetting was, met mijn eigen verloskundige en kraamverzorger."
Eline besloot een bad te kopen omdat ze thuis wilde bevallen. Ze werkte ooit zelf in de verloskunde en hoorde altijd positieve ervaringen over een bevallingsbad. Zelf vond ze het dus erg prettig. "Op bed, waar ik daarvoor lag, wist ik mezelf geen houding meer te geven. Het voelde meteen een stuk fijner." Wel plaatst Eline een kanttekening: "Ik heb geen ervaring met bevallen zonder een bad, dus ik kan het niet goed vergelijken."
Alternatief
Zo'n bad is niks nieuws, maar sinds een jaar is Verloskundigenpraktijk 't Hart er actief mee bezig, naar aanleiding van de druk op de geboortezorg. En zo'n bad heeft veel voordelen, weet François Hesseling, verloskundige bij de praktijk. "Een officieel bevallingsbad werkt ontspannend, weeën worden beter opgevangen en een pijnstillend hormoon komt vrij", zegt hij tegen EditieNL. "Daarnaast verloopt de overgang van het kind tussen de buik en de buitenwereld beter. Het kind is dan meer ontspannen."
Een bevallingsbad is dus een goede pijnbestrijding als je thuis bevalt, aangezien een ruggenprik en morfine niet mogen worden toegediend. Wel dient zo'n bad meer als alternatief, denkt Hesseling. Al lijkt het wel aan populariteit te winnen, in ieder geval bij 't Hart. "Het aantal vrouwen dat in bad bevalt neemt steeds verder toe. Bij ons bevallen meerdere vrouwen per maand in een bevallingsbad."
Spierpijn
Waarom werkt zo'n warm bad dan als pijnbestrijding bij een bevalling? "Spierpijn en warmte gaan goed samen. Als er warmte is, gaan de bloedvaatjes in je spieren openstaan", vertelt pijndeskundige Maarten Mensink. Dat zorgt weer voor een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. "Vanuit die gedachtegang kan het bij een bevalling ook helpen. Alles spant zich aan, het zijn echt enorme spierkrampen. Als je dan die warmte aanbiedt, kan het de krampen en pijn verminderen."
Het water moet echter wel heel schoon zijn, anders kunnen er complicaties ontstaan. "Denk aan een ontstoken baarmoeder of een vagina die openstaat", zegt Mensink. Ook bij andere vormen van spierpijn kan warm water helpen, met name als het om oppervlakkige spieren gaat. Dat kan zelfs heel leuk zijn. "Zwemmen in een tropisch zwemparadijs kan goed helpen. Dan combineer je warm water en stimuleer je een pompfunctie zodat je doorbloeding nog sneller gaat."
'Tijdelijke oplossing'
Een warm bad is daarnaast een goede manier om te ontspannen. Ook dat is van invloed op pijn. "Als je ergens onwijs gelukkig van wordt, zoals jezelf met warm water omgeven, dan heeft het een positief effect op pijn", vervolgt de pijndeskundige. Al moeten we een warm bad niet als heilige graal zien wanneer we pijn hebben. "Bij spierpijn of kramp kan een warm bad het probleem verhelpen, maar in andere gevallen is het slechts een tijdelijke oplossing."