Onderzoek

Minder seks door corona, maar wel een babyboom: hoe kan dat?

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLMinder seks door corona, maar wel een babyboom: hoe kan dat?
RTL

Het coronavirus houdt ons al bijna een jaar in zijn greep. De lockdown, het thuiswerken, de avondklok: ze hebben allemaal effect op ons seksleven, stelt onderzoeker en seksuoloog Marieke Dewitte van Maastricht University. Toch hebben we ook te maken met een geboortegolf. Hoe zit dat?

In verschillende steden is volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen momenteel sprake van een geboortegolf. Onder meer in Rotterdam, Woerden, Den Bosch, Maastricht en Harlingen is dat het geval. Het lijkt erop dat er sinds de eerste lockdown meer baby's verwekt zijn, terwijl volgens seksuoloog Marieke Dewitte veel stellen minder seks hebben.

Babyboom door coronacrisis? 'We zien een verdubbeling in de praktijk'
Lees ook

Babyboom door coronacrisis? 'We zien een verdubbeling in de praktijk'

"In het begin van de crisis, tijdens de eerste lockdown in maart vorig jaar, was de verwachting dat we wel meer zouden gaan seksen. Maar het lijkt erop dat dat niet klopt. Er zijn wel stellen wier seksleven positief is veranderd, maar veel stellen hebben juist minder seks."

'Verlangen valt weg' 

Volgens haar zijn mensen door de crisis meer stress gaan ervaren over hun gezondheid en werk. Die stress heeft invloed op de hormoonhuishouding en kan ervoor zorgen dat je minder zin hebt in seks. "Bovendien is het voor je seksleven belangrijk dat er een balans bestaat tussen met je partner zijn en alleen zijn. Tijdens de lockdown zijn veel koppels de hele dag samen. Je hebt elkaar 's avonds minder te vertellen, ziet elkaar vooral in trainingspak en daardoor valt het mysterie of het verlangen naar elkaar weg."

Ook zijn we iets minder aandacht gaan besteden aan ons uiterlijk en misschien wat aangekomen, waardoor je jezelf minder aantrekkelijk vindt en daardoor ook minder zin hebt in seks. Toch zijn er ook koppels die juist door de coronacrisis en lockdown meer seks hebben. Omdat ze minder te doen hebben en zich daardoor meer kunnen ontspannen – en dat zijn ideale omstandigheden voor seks.

Bewuste keuze

Dat merkte ook verloskundige en kersverse moeder Siska Verburgh-Post. Zij beviel in januari van dochter Floor. "Het was voor ons een heel bewuste keuze, mijn man is militair en was begin vorig jaar een aantal maanden thuis. Dus dachten: als we het willen proberen, moeten we het nu doen", zegt ze tegen EditieNL.

"Toen kwam corona en de lockdown en hebben we even getwijfeld: is het nu wel verstandig? Brengt corona risico's met zich mee als je zwanger bent? Maar vanuit mijn werk was ik goed geïnformeerd en hoorde ik dat dat niet meteen een risico was."

De lockdown bleek een positief effect te hebben op het zwanger worden. "Normaal gesproken hebben wij een erg druk sociaal leven. Tijdens de lockdown was het leven rustiger, sociale verplichtingen vielen vrijwel weg, waardoor ik over het algemeen meer mentale en fysieke rust heb ervaren en geen stress, want je kon gewoon niet veel. Ik denk dat juist die rust goed is voor een vrouwenlichaam als je zwanger probeert te raken. Op het gebied van intimiteit hebben we niet veel veranderd."

Experimenteren

Marieke Dewitte raadt stellen aan om daar juist wel wat meer mee te experimenteren. "Probeer gebruik te maken van de extra tijd die je nu met elkaar hebt. Als je al een tijdje bij elkaar bent weet je precies waar de ander opgewonden van raakt, jullie hebben daarmee een efficiënte manier van vrijen. Maar probeer de ander in deze tijd juist op een andere manier te ontdekken."

"Kortom: blijf moeite doen voor de ander door bijvoorbeeld weer meer aandacht te besteden aan je uiterlijk. En maak er ook niet een te groot punt van als je tijdelijk wat minder seks wil, want we leven nu eenmaal in een gekke tijd."

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandSeksualiteitGeboorteLockdownKindEditie NL Link in bio