Duim opsteken als je seks wil: 'Belangrijk dat er aandacht voor is'
In het nieuwe seizoen van Big Brother zijn de regels rondom seks tussen deelnemers flink aangescherpt. Als mensen met elkaar naar bed willen, moeten ze beiden een duim naar de camera opsteken om te laten zien dat ze instemmen met de seks. Als dat niet gebeurt, grijpt het programma in. "Het is goed om dit te leren aan mensen van alle leeftijden."
Seksuoloog Nynke Nijman moest eerst een beetje lachen om de nieuwe regel, maar is er wel voorstander van. "Het is belangrijk om dit goed te regelen, vooral als je denkt aan de incidenten die er in vergelijkbare programma's zijn gebeurd", zegt ze tegen EditieNL.
Bovendien is het volgens Nijman goed dat er aandacht is voor wederzijdse toestemming tijdens de seks. "Veel mensen zijn er niet van op te hoogte dat dat moet. Die laten zich beïnvloeden door het moment of de druk. Terwijl nee zeggen ook een optie is."
"Dat je met iemand aan het dansen en sjansen bent, wil niet per se zeggen dat je met hem of haar naar bed wil. Dat moeten we niet alleen leren aan jongeren, maar aan mensen van alle leeftijden."
Positief
De seksuoloog juicht de nieuwe maatregel van Big Brother dan ook toe. "Als ook maar een handjevol mensen leert van deze maatregel, is de missie al geslaagd. De eerste keer zal er misschien nog om gelachen worden, maar daar moeten we even doorheen."
In Nederland is de wetgeving rondom seksuele misdaden in de basis goed geregeld, legt advocaat Sidney Smeets uit aan EditieNL. "De wetten zijn gebaseerd op het verdrag van Istanbul, die stelt dat aanranding en verkrachting strafbare feiten zijn. Daar kunnen we al goed mee uit de voeten."
Nieuwe wet
Om iemand te veroordelen voor verkrachting moet er in Nederland echter sprake zijn van geweld of dwang. Minister Grapperhaus van Justitie brengt daar verandering in met een nieuwe wet, zo kondigde hij in november aan. Dankzij deze wet worden alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar. Dat betekent dat iemand veroordeeld kan worden voor verkrachting als de partner nee heeft gezegd of non-verbaal heeft aangegeven dat hij of zij geen seks wilde. In andere landen zoals Zweden is seks zonder wederzijdse instemming ook strafbaar.
Niet iedereen is hier voorstander van, weet Smeets. "De liberale opvatting wat betreft seksualiteit is dat sekswetten zoals in Zweden en die van minister Grapperhaus niet binnen het strafrecht horen. Ik denk dat het belangrijk is om hier open over te spreken."