Ben je minder geld waard als LHBTI-profvoetballer? 'Er heerst veel angst'
Niet alleen pesterijtjes in de kleedkamers of homofobe spreekkoren in het stadion zijn vervelend voor profvoetballers die uitgesproken LHBTI'er zijn, hun transferwaarde wordt ook minder als ze uit de kast komen. Dat wordt duidelijk uit de NPO Radio 1-podcast De Schaduwspits, waarin onderzocht wordt waarom LHBTI'er zijn nog altijd zo'n taboe is binnen de voetbalwereld.
In de laatste aflevering van de podcast gingen de makers in op de transferwaarde van profvoetballers, die gaat namelijk achteruit als de voetballer uit de kast komt als bijvoorbeeld homo. "Daarbij gaat het vooral over de transfermogelijkheden van een speler", vertelt podcastmaker Rivkah op het Veld aan EditieNL.
Keuzemogelijkheid
Dit is misschien niet zo erg als je echt tot de top tien beste voetballers behoort. Maar profvoetballers in de middenmoot hebben minder keuze. "Want sportcarrière-technisch gezien, als je nog wat geld wilt verdienen in Rusland en Qatar, zullen het aanbod en de keuzemogelijkheden minder zijn."
Daarnaast spelen volgens de podcastmaker de reacties van fans en medespelers mee. "Er heerst veel angst, want hoe gaan teamgenoten hierop reageren? Bovendien ga je veel aandacht krijgen, daar zitten veel voetballers niet op te wachten, want niet iedereen is een geboren boegbeeld."
Bovendien zouden zeker jonge voetballers niet te veel willen opvallen voor iets buiten het voetballen zelf, denkt sportmarketeer Ruud van der Knaap. "Omdat je alleen wilt opvallen met voetbal en niet buiten de groep wil vallen. En daarom zijn zij minder geneigd om uit de kast te komen en een boegbeeld te worden."
Marktwerking
Van der Knaap betwijfelt dat iemands geaardheid daadwerkelijk effect heeft op hun financiële waarde als profvoetballer. "In de voetbaltransfermarkt is er een extreme vorm van marktwerking gaande, dus als je echt een topvoetballer bent, wil elke club je hebben en rijzen de prijzen de pan uit boven de honderden miljoenen euro's", vertelt hij aan EditieNL.
De sportmarketeer denkt niet dat dit verandert wanneer iemand uit de kast komt. "Want uiteindelijk gaat het over de kwaliteit van spelen. Ik kan me wel voorstellen dat het in sommige landen, waar minder tolerant wordt omgegaan met seksuele geaardheid, een ding kan worden."
Geen Nederlanders uit de kast
Maar hoe dit daadwerkelijk zal lopen blijft onduidelijk. "Omdat we in Nederland nog geen profvoetballer hebben die uit de kast is gekomen", zegt Op Het Veld. Heel sporadisch is dit al wel gebeurd in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Australië.
Juist omdat het zo sporadisch gebeurt dat spelers uit de kast komen, zijn het wat Van Der Knaap betreft vooral aannames op basis van angst van sporters en clubleidingen die spelers in de kast houden. "Angst uit onwetendheid wat er precies zou gebeuren, hoe er precies op wordt gereageerd."