Steeds meer waard

Steenrijk door beleggen in Lego? 'De doos is belangrijk'

Door EditieNL ··Aangepast:
© EditieNLSteenrijk door beleggen in Lego? 'De doos is belangrijk'
RTL

Bijna iedereen heeft er weleens mee gespeeld of het gekocht voor zijn of haar kinderen: Lego. Maar naast het feit dat het leuk speelgoed is, is Lego volgens Russisch onderzoek ook goed om in te beleggen. Is dit een mogelijke goudmijn of slechts een hype?

Uit het onderzoek blijkt dat de waarde van een gemiddelde set Lego tussen 1987 en 2015 jaarlijks met elf procent steeg. Daarmee zou het beleggen in aandelen, kunst of goud overstijgen. 

Nostalgie 

De reden dat Lego het zo goed doet heeft met nostalgie te maken, zegt Bert van Wordragen, Legoverzamelaar en winkeleigenaar van A2Toys. "De mannen die ermee aan de gang gaan en erin beleggen zijn mannen van een jaar of dertig tot veertig die als kind met Lego speelden", zegt hij. "Nu hebben ze het geld en de tijd om erin te investeren."

'Genderneutraal' Lego richt speelgoed voortaan op jongens én meisjes
Lees ook

'Genderneutraal' Lego richt speelgoed voortaan op jongens én meisjes

Van Wordragen heeft zelf een flinke verzameling Lego. Hij heeft zelfs exemplaren uit de jaren dertig, toen het speelgoed nog van hout was. Dat kan veel waard zijn omdat het nu niet meer in de winkels ligt. Maar of alle Lego nou echt veel waard is? "Het hangt van veel dingen af. Hoe zwaar is ermee gespeeld, is de set compleet en heb je de originele doos in nette staat met bouwtekening? Die doos is belangrijk, ik heb zelf een dozenfetisj." 

Een gok

Als je nu Lego wil kopen die over dertig jaar wat waard is, dan moet je volgens Van Wordragen onthouden dat het altijd een gok is. "Het wordt wat waard als de productie wordt gestopt", zegt hij. "Maar dingen als Lego City en Lego Star Wars uit de jaren negentig – van de eerste drie films – doen het altijd goed." 

Beleggen in Lego valt onder de categorie Passion Investing, vertelt Pim Verlaan van Jong Beleggen de Podcast. "Hieronder valt bijvoorbeeld het beleggen in Pokémonkaarten, maar ook in wijn, whisky, horloges en auto's", vertelt hij aan EditieNL. "Je investeert in iets fysieks waar je veel over weet." 

Regels

Maar als je dan belegt in Lego, dan dien je je wel aan bepaalde beleggingsregels te houden. "Beleg met geld wat je kan missen, nooit met geleend geld bijvoorbeeld", zegt Verlaan. "En weet waar je in belegt. Je moet een expert zijn in het onderwerp, zeker als het gaat om Passion Investment. Dus ook bij Lego. Spreid je geld bovendien goed, dus beleg het niet allemaal op één ding." 

Of het Lego dus een potentiële goudmijn is waar iedereen in moet stappen? Verlaan denkt van niet. "Het is belangrijk om liefhebber van Lego te zijn. Als het instort en het niets meer waard is, dan heb je het nog steeds om mee te spelen", zegt de podcastmaker. "Net zoals bij wijn: als het niets meer waard is kun je het nog wel drinken."

Lees meer over
LEGOSpeelgoedBeleggenGeldGokkenEditie NL Link in bio